AKTUELNO

Šok!

Najveća izmerena koncentracija alkohola u krvi u Republici Srpskoj u 2017. godini iznosila je čak neverovatnih 5,3 promila, a izmerena je kod vozača u Bijeljini.

Najveća evidentirana brzina kretanja u istom periodu bila je 190 kilometara na sat, i to na magistralnom putu u opštini Donji Žabar, potvrđeno je u MUP RS.

- Najveća utvrđena koncentracija alkohola u krvi kod vozača vozila u novogodišnjoj noći iznosila je 2,6 promila, a izmerena je u Banjaluci - istakli su za "Nezavisne" u MUP.

Nera Zivlak-Radulović, načelnica Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra RS i predsednica Kluba lečenih alkoholičara Banjaluka, kazala je da bi kod prosečne osobe sa ovolikom koncentracijom alkohola u krvi nastupila koma, a verovatno i smrt.

Foto: Tanjug

- Zasigurno se radi o pojedinačnom slučaju i o osobi koja ima povećanu toleranciju na alkohol, koja je u fazi detoksikomanskog pijenja alkohola - pojasnila je Zivlak-Radulović.

I Milija Radović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja RS, kazao je da bi sa tolikom količinom alkohola u krvi kod osoba sa manjom tolerancijom na alkohol nastupila koma, a možda i tragičan ishod.

- Prilikom takvog stanja nastaje potpuna nesposobnost za upravljanje vozilom, te da vozač nije isključen iz saobraćaja, sasvim je sigurno da bi brzo došlo da saobraćajne nesreće - istakao je Radović.

Prema njegovim rečima, u ovakvim situacijama je neminovno da će doći do sletanja vozila, prelaska na drugu stranu ili sličnih nezgoda.

Istakao je da čak i pri manjim količinima alkohola u krvi nastaje nesposobnost za upravljanje vozilom i do, kako kaže, kašnjenja reakcije na uočenu opasnost.

- Sa svakom čašicom alkohola reakcija na opasnost kasni, a prilikom kašnjenja produžava se zaustavni put i gde bi trezan vozač zaustavio vozilo pred preprekom, pijan vozač će udariti - upozorio je Radović.

Pročitajte još: Političaru otkazalo srce tokom sek*a sa ljubavnicom: Našli su ga POTPUNO GOLOG na prednjem sedištu automobila

#Alkohol

#Bijeljina

#Policija

#Saobraćaj

#rekord

'