AKTUELNO

Republika Srpska (RS) je ekonomski i finansijski stabilna, iako je poslednje tri godine prisutna i politička i finansijska blokada sa nivoa Bosne i Hercegovine, čime je ostala uskraćena za 374 miliona evra, izjavila je premijer RS Željka Cvijanović.

Ona je, u intervjuu agenciji Srna ukazala da je taj entitet konstantno pod određenim napadima kada je reč o njenim nadležnostima "s ciljem da se razvlasti, da joj se smanji uticaj, da bude manje vidljiva, funkcionalna i operativna", prenosi RTRS.

- Nažalost, to su stvari koje dolaze iz dela političkog Sarajeva i međunarodne zajednice, ali, zahvaljujući dobroj interakciji svih institucija, Vlade i Skupštine, na čelu sa predsednikom RS, uspevamo da se odupremo - istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da se zbog toga RS još jače pozicionirala i namerava dodatno da jača poziciju, jer "ne traži ništa što joj ne pripada Ustavom".

Cvijanović je ocenila da Vlada RS ima dobru saradnju sa Vladom Federacije BiH, dok je, kada je reč o nivou države, prethodni period bio "period u kojem nije postojala nikakva stvarna komunikacija".

- Uvek imate u političkom Sarajevu i delu međunarodne zajednice pristup da se nekako moraju 'pumpati mišići' nivou BiH. Oni žele da to bude dominantan nivo i uzalud je gubiti vreme i ljudima objašnjavati da ne mogu biti dominantni zato što nemaju nadležnosti za sva pitanja - rekla je ona.

Govoreći o evropskom putu BiH, ona je ukazala da je više od 70 odsto tema u okviru pregovaračkih poglavlja u nadležnosti RS, a da učestvuje i u ostalima.

- Ne možete definisati stvari bez RS. Sa nama nema problema kada se poštuje Ustav, kada se dogovore procedure i kada ih svi poštuju - naglasila je Cvijanović.

#Bosna i Hercegovina

#Republika Srpska

#Željka Cvijanović

'