AKTUELNO

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da će odnosi BiH i Srbije, sa svim oscilacijama, ići napred u interesu dveju zemalja, a Hrvatska će, kako je rekao, morati da pokaže svoje bolje, civilizovano lice.

- Emocije će možda da unose manje distrakcije u taj proces, ali će u principu relacije Bosne i Hercegovine i Srbije da se dalje stabiliziraju i da se normaliziraju. Na tom putu će biti neophodno rešiti otvorena pitanja kao potpisivanje ugovora o granici, jer mi granicu imamo priznatu i definisanu, ali potreban nam je ugovo - rekao je Izetbegović za tursku agenciju Anadolija.

Dodao je da su pre nekih 60-70 godina elektrane na Drini po Bosni i Hercegovini izgrađene zajedničkim sredstvima, a po Srbiji - samo sredstvima Srbije.

- Tu stvar treba raščistiti u svakom slučaju. Već decenijama se vodni potencijal Drine i potopljeno zemljište na bosanskoj strani koristi, a da se za to ne dobijaju nikakve naknade. Ima još par stvari koje treba rešiti sa Srbijom i mislim da će odnosi generalno ići u pavom smeru - rekao je Izetbegović.

Govoreći o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske nakon presude bivšim liderima takozvane "Herceg-Bosne" Izetbegović je podsetio da se kroz izjave hrvatskih političara uopšte nisu spominjale žrtve.

Član Predsedništva BiH smatra kako se izjave predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o broju povratnika sa stranih ratišta u BiH više neće ponavljati.

- Mislim da je i ona sama shvatila da nije bila u pravu...Dakle, tim preuveličavanjem problema nanela je štetu Bosni i Hercegovini i uveren sam da će se ubuduće suzdržati tako preteranih procena - rekao je Izetbegović.

Inicijativu o konferenciji "Dejton 2" ocenio je dobronamernom.

- To su dobre namere prijatelja. Videćemo kako će na to reagovati Stjt Department. To je vrlo ozbiljna stvar i ne treba te stvari počinjati dok nisu dobro pripremljene. Ukoliko se odluče da idu na takvu stvar onda to zaista ovde u Bosni i Hercegovini treba pripremiti da ne bi akteri pokušali svaki za sebe da izvuku nešto u smislu dovršavanja ratnih ciljeva... - rekao je Izetbegović.

#Bakir Izetbegović

#Hrvatska

'