AKTUELNO

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine BiH podigao je optužnicu protiv 11 osoba za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom kod Ilijaša 1992. godine.

Optuženi se terete da su, za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovednika i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

U optužnici se navodi, da su optuženi, učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organizovanju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se stanovništvo srpske nacionalnosti u selo Čemerno u opštini Ilijaš, u potpunosti ukloni.

U optužnici se navodi, da je u sinhroniziranom napadu na selo, u junu 1992. godine, ubijeno najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba pola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i maloletne dece, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tela masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno a celokupno stanovništvo srpske nacionalnosti proterano sa navedenog područja, u koje se nitko od povratnika nije vratio ni posle završetka rata.

Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu sprovelo je opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivat će pozivanjem oko 120 svedoka, među kojima i malobrojne preživele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svedoka, a uz optužnicu je priloženo oko 400 dokaznih materijala.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

Pročitajte još: ZATVOR ZA MONSTRUMA: Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u Derventi!

#Predsedništvo BiH

#Srbija

#optužnica

#žrtve

'