AKTUELNO

Bezbednosne službe BiH uhasile su danas u Sarajevu muškarca, čiji identitet se ne navodi, zbog sumnje da je povezan sa terorističkim aktivnostima, prenele su agencije.

Državno tužilaštvo je saopštilo da je reč o mlađoj osobi, a portal Žurnal, blizak bezbednosnim službama objavio je da je u pitanju Amir Haskić.

Kako se navodi, bezbednosne službe BiH prikupile su informacije da je uhapšeni bio u kontaktu s osobama koje borave na ratištima u Siriji i Iraku i bore se u redovima terorističke organizacije Islamska država ID.

Uhapšeni se, kako se navodi, raspitivao o mogućim načinima odlaska u Siriju i Irak gde je nameravao da otputuje da bi se pridružio teroristima. Tužilaštvo BiH ga za sada tereti za krivično delo protivzakonitog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim jedinicama.

On je priveden na ispitivanje, a nakon toga će biti odlučeno o njegovom eventualnom pritvaranju. Iz Tužilaštva BiH ističu da u saradnji s policijskim agencijama i OSA-om, ali i inostranim obavestajnim agencijama preduzimaju kontinuirane mere s ciljem sankcionisanja državljana BiH koji pokušavaju pridružiti paravojnim ili parapolicijskim jedinicama.

Bezbednosne agencije u BiH su u julu u takvom pokušaju sprečile Enesa Mešića. Zakonskim merama u proteklih godinu i pol praktično je potpuno prekinut odlazak državljana BiH na sirijska i iračka ratišta. Pretpostavlja se da je u vreme uspona tzv. Islamske države u njene redove stupilo najmanje 160 vojno sposobnih državljana BiH od kojih je barem pedeset na ratištu i poginulo.

Pročitajte još: BiH u 2018. godinu ulazi bez usvojenog budžeta

#Bezbednost

#Irak

#Islamska država

#Predsedništvo BiH

#Sirija

#Tužilaštvo

'