AKTUELNO

Pripadnici Federalne uprave policije BiH uhapsili su danas još četiri osobe na području opština Bihać i Cazin zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu generala HVO Vladu Šantića, 9. marta 1995. Ukupno tri osobe su uhapšene u Bihaću, a dve u Cazinu.

Oni su privedeni u službene prostorije FUO-a i u zakonskom roku biće predati na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Sarajevski portal Klix.ba javio je ranije danas da je jutros u Bihaću uhapšen Hamdija Abdić Tigar, odbornik SDA u Graskog veću tog grada, zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića, prenao je sarajevski portal Klix.ba.

Tom mediju je iz Federalne uprave policije potvrđeno da su u toku pretresi više objekata na području Unsko-sanskog kantona.

General HVO Vlado Šantić ubijen je 8. marta 1995. godine, nakon što su ga iz Hotela "Sedra" odveli pripadnici jedinice kojom je navodno komandovao Hamdija Abdić.

- Na istom smo kazanu Vlado i ja jeli i istu smo muku mučili. Ne znam šta se s njim dogodilo, ne mogu potvrditi ni da je mrtav niti da je živ jer nema dokaza ni za jedno ni za drugo. Ja ga nisam ubio. Svi su na mene navalili kao budale, sa svih strana me optužuju. Neka dokažu ili neka me ostave na miru - izjavio je Tigar 2014.

Šantić je bio general HVO-a i zapovednik 101. pukovnije.

Šantić je jedan od osnivača HDZ-a BiH u Bihaću i bivši potpredsednik stranke.

Hamdija Abdić Tigar je bio komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH.

#Hapšenje

'