AKTUELNO

S obzirom na komplikovan politički sistem BiH analitičari upozoravaju na potencijalni problem sa davanjem odgovora na određena pitanja.

Bosna i Hercegovina bi 9. decembra ove godine trebala dobiti Upitnik Evropske komisije koji predstavlja zvanični dokument kojim EU procenjuje spremnost države da započne proces pristupanja.

Generalni direktorati Evropske komisije pripremaju Upitnik sa ciljem da se dobije slika o trenutnoj situaciji u državi, ali i o tome na koji način će se rešavati određena pitanja u budućnosti. Upitnici koje su dobile države regiona su sadržavali nekoliko hiljada veoma konkretnih i detaljnih pitanja, a imajući u vidu složenu strukturu vlasti u BiH.

Odgovori na pitanja iz Upitnika trebaju prezentovati usaglašene stavove o svim pitanjima kako bi država bila prepoznata kao kredibilan sagovornik Evropskoj uniji. Uz odgovore je potrebno dostaviti i veliki broj zakona, podzakonskih akata, strategija koje zatraži Evropska komisija i to sve na engleskom jeziku. Nakon analize svih odgovora, Evropska komisija može dostaviti i set dodatnih pitanja u slučaju da pojedini odgovori nisu bili jasni ili čak ukoliko ona sama nije dobro formulisala određena pitanja.

Što se tiče bih. administracije i njene sposobnosti da odgovori predstojećim zadacima iz Direkcije za evropske integracije, ističu da će odgovaranje na Upitnik Evropske komisije i u Bosni i Hercegovini, kao i u državama regije koje su obavile ovaj posao prije nas, biti najsloženiji i najobimniji zadatak u procesu integracije u EU.

Jedan od uslova da bi BiH uopće dobila Upitnik bilo je uspostavljanje delotvornog mehanizma koordinacije između različitih nivoa vlasti radi preuzimanja, provođenja i primene zakonodavstva EU. Mehanizam koordinacije u BiH je u teoriji usvojen, ali u praksi još uvek nije uspostavljen.

S. P.

#Bosna i Hercegovina

#Evrointegracije

'