AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sastanak sa Evropskim komesarom za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom u Sarajevu bio deprimirajući i nefunkcionalan i da iz BiH nije pokazano ništa više, osim deklarativnih zalaganja.

- Sastanak je bio potpuno nefunkcionalan i nije doneo nikakva rešenja. Nije jasno manifestovana ni većina za set zakona o akcizama, ni opređeljenje da se konsenzusom (u BiH) dođe do Upitnika Evropske komisije -  rekao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Na sastanku je, kaže Dodik, olako rečeno da će Upitnik Evropske komisije biti završen polovinom meseca.

- To je samo zavaravanje evropske javnosti, a pre svega komesara Hana. Mislim da je on to dobro shvatio - naglasio je predsednik RS.

Dodik je naveo da je na sastanku sa Hanom razgovarano i o evropskim perspektivama BiH, strategijama u vezi sa ruralnim razvojem i o Reformskoj agendi i setu zakona o akcizama.

- Na sastanku je bio vidljiv jedan potpuno depresivan pristup koji u BiH postoji o tome. Videlo se da BiH nema koncentrisanu vlast na zajedničkom nivou, niti parlamentarnu većinu, te da je kriza vlasti i institucija opšta, mada je bilo onih koji su na sastanku obećavali lagano i brzo kretanje - rekao je Dodik i naglasio da treba biti realan, jer odgovori na Upitnik moraju imati politički konsenzus.

#Johanes Han

#Milorad Dodik

'