AKTUELNO

Zamenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je danas da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nikako da se odvikne od rata, te da nastavlja sa ratnohuškačkom retorikom s ciljem destabilizacije BiH, ali i cijelog regiona.

- Nakon nekoliko poslednjih javnih istupa, nema sumnje da je upravo on taj koji preti i priziva rat, rasplamsava ratnohuškačku retoriku na ovim prostorima, pokazujući kako kod njega mržnja, posebno prema Republici Srpskoj i Srbima uopšte, kao ni glupost, nemaju granica - izjavio je Žunić Srni.

On je ocenio da je jučerašnja Izetbegovićeva izjava u Mostaru da su "Srbija i Hrvatska samo potpisnice mirovnog Dejtonskod sporazuma, a ne i garanti sporazuma i mira", izgovorena upravo u svrhu ratnohuškačke retorike i pretnji koje imaju za cilj da destabilizuje BiH, ali i celi region sa upozorenjem da se Srbija i Hrvatska drže po strani u tom njegovom bolesnom naumu.

- Pretnje ratom i izazivanje stanja haosa, Izetbegović, kao klasični politički demon, vidi kao slamku spasa i opstanka na političkoj sceni na kojoj je doživio poraz iz koga ne može da se otrgne. Otuda i sijanje straha, netolerancije i dizanja tenzija - ocenio je Žunić.

On je naveo da su poslednje ekstremističke izjave Bakira Izetbegovića, koje su kod njega uveliko označene kao patološka pojava, dozirane su upravo u momentu kada se veliki broj pripadnika poražene "Islamske države" vraća u BiH iz Sirije i Iraka.

- Te ratnohuškačke izjave su izraz dobrodošlice povratnicima sa tih ratišta u kojima on vidi omiljene bojovnike spremne za njegove bolesne namere. Za nadati se da će, nakon upozorenja iz Srbije i Republike Srpske da ne rasplamsava ratnu retoriku koja traje nedozvoljeno dugo, Izetbegović dobiti upozorenje i od predstavnika međunarodne zajednice koja propagira mir u regionu, a ne vodi dovoljno računa o krajnostima i opasnostima koju nosi njegova ratnohuškačka retorika - naglasio je Žunić.

#Bakir Izetbegović

#Rat

'