AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da rad Tužilaštva i Suda BiH nije doprineo uspostavljanju pravde već je bio pristrasan u korist bošnjačke strane.

- Odluke suda BiH su primer selektivne pravde i ignorisanja srpskih žrtava s ciljem da se nametne stav da su samo Srbi krivi za zločine - ocenio je Linta u izjavi za javnost.

Tome u prilog govori činjenica da brojni zločini nad Srbima još uvek nisu procesuirani (zločini nad Srbima u Sarajevu, u 13 zapadnokrajiških opština, u srednjem Podrinju, u Bosanskoj Posavini, u Tuzli, u srednjoj Bosni, u zapadnoj Hercegovini...).

- Jasno je da su Tužulaštvo i Sud BiH svojim neprofesionalnim radom od svog osnivanja postali izvor stalnih tenzija i dodatne destabilizacije političkih prilika u BiH - naveo je Linta.

Linta ističe da je osnivanje Suda i Tužilaštva BiH bilo u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom zato što Ustav BiH (Aneks 4) ne predviđa postojanje centralnih pravosudnih organa i određuje da pravosuđe ostane u isključivoj nadležnosti entiteta.

Time je došlo do urušavanja Dejtonskog sporazuma s ciljem daljeg slabljenja Republike Srpske i njenog postepenog utapanja u centralizovanu BiH, smatra Linta.

#Bosna i Hercegovina

#Miodrag Linta

#Presuda

'