AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da je obaveza političara BiH da nastave evropski put, uz konkretan i jasan iskorak, jer se BiH nalazi na prekretnici hoće li nastaviti taj put

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da je obaveza političara BiH da nastave evropski put, uz konkretan i jasan iskorak, jer se BiH nalazi na prekretnici hoće li nastaviti taj put.

Vreme je, kaže, da se konačno održi prva zajednička sednica Veća ministara, entitetskih vlada uz prisustvo kantonalnih premijera i predstavnika vlasti Brčko Distrikta. Takođe je istakao da je važno da se pokaže jedinstvena volja i odlučnost te da se daju preostali odgovori na Upitnik Evropske komisije.

- Na prekretnici smo, jer smo ušli u fazu u kojoj se sve manje veruje da ćemo moći nastaviti dalje evropskim putem, što su naveli i određeni evropski zvaničnici. Gotovo 80 odsto građana podržava evropski put i naša je obaveza da iz ovog ćorsokaka izađemo. Sujete i dnevnu politiku i međusobna optuživanja moramo hitno ostaviti po strani i mora se pod hitno napraviti konkretan i jasan iskorak - upozorio je on na konferenciji u Banjaluci.

Za sve u BiH bi, kako je istakao, bilo dobro da se korak napred na evropskom putu i dogodi, prenosi Fena.

Kada je u pitanju disciplinski postupak protiv ambasadorke BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, kazao je da su član Predsedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić i on, i pored opstrukcija ipak pobedili, jer je Sud u Hagu odbio zahtev za reviziju presude protiv Srbije. On je rekao da je tim slučajem otvorena Pandorina kutija.

- Svaki ambasador, ministar pogotovo, od sada ima pravo da sam donosi odluku da li će neki dopis ili pismo proslediti ili neće i kako god odluči neće snositi sankcije - objasnio je Crnadak, te dodao da oni, koji su doveli do ovoga, treba dobro da se zamisle.

#EU

'