AKTUELNO

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas su na predlog Kluba Srba, a bez glasova Kluba Bošnjaka, usvojili Deklaraciju o pitanju Pelješačkog mosta.

Fena prenosi da je deklaraciju u ime Kluba Srba predložio Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) nakon pauze u zasedanju Doma, uz obrazloženje da ona objedinjuje sve diskusije delegata.

Navodi se da je ta deklaracija odgovor na deklaraciju Predstavničkog doma koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno–Pelješac i neka druga pitanja u odnosima BiH i Hrvatske kao i odnose BiH i EU.

U novousvojenoj deklaraciji Doma naroda stoji da je članom IV Ustava BiH propisano da se PSBiH sastoji od dva doma te da Dom naroda ne dovodeći u pitanje pravo Predstavničkog doma za donošenje deklaracija i drugih akata, ističe da Deklaracija Predstavničkog doma nije razmatrana i nije zauzet stav na sednici Doma naroda PSBiH.

- Dom naroda ističe da Deklaracija koju je usvojio Predstavnički dom bez stava Doma naroda ima značaj samo Deklaracije Predstavničkog doma, a ne Parlamentarne skupštine. Dom naroda ovu deklaraciju dostavlja Predsedništvu, Savetu ministara i nadležnim telima Hrvatske i EU. Deklaracija stupa na snagu danom donošenja, a biće objavljena u Službenom glasniku - stoji u deklaraciji koju je usvojio Dom naroda.

Navodi se da je Nović još naveo da je danas vođena rasprava o vrlo značajnoj temi, ali da Deklaracija koju je predložio Klub Hrvata, u kojoj se, između ostalog, govori o kršenju Ustava i tvrdi da Deklaracija Predstavničkog doma ne predstavlja službeni stav PSBiH, ne bi bila prihvatljiva za sve.

- U Klubu smo pokušali da ponudimo tekst Deklaracije kako bismo izbegli sve što je bilo u raspravi, da ne osporavamo Predstavničkom domu suvereno pravo da usvaja stavove i donosi Deklaracije, ali i da mi ne budemo tumači Ustava BiH - objasnio je Nović.

Navodi se da je predsedavajući Doma iz Kluba Hrvata Bariša Čolak zatražio da se u deklaraciju uvrsti još i to da Deklaracija Predstavničkog doma nema pravne posledice, ali to Nović, u ime Kluba Srba, nije prihvatio ocenivši da ovaj dom nije merodavan da govori o tome šta proizvodi pravne posledice.

Prethodno je, takođe bez glasova Kluba Bošnjaka, na znanje primljena Informacija o usvojenoj Deklaraciji Predstavničkog doma koja se tiče izgradnje Pelješačkog mosta.

Deklaracija Predstavničkog doma BiH o izgradnji Pelješačkog mosta objavljena je u utorak u Službenom listu BiH i njome se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno Evropske unije, da bez odlaganja obustave sve radnje čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru.

To se, kako je navedeno, posebno odnosi na najavu početka izgradnje Pelješačkog mosta između takozvanog Malog mora (produžetka Neretvanskog kanala jugoistočno od luke Ploče) i Kanala Malog Stona.

#Bosna i Hercegovina

#most

'