AKTUELNO

U Hrvatskoj i BiH ne jenjava priča o tome da bosanskohercegovačka tajna služba OSA prisluškuje određene hrvatske zvaničnike i privrednike, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ponovio je danas da je potenciranje te teme nečiji lični interes.

Ponovio je da ne postoji nikakva špijunska afera, već da je sve rađeno prema zakonu.

"To što je neko u Hrvatskoj potencirao priču da BiH nekoga prisluškuje, sve je urađeno za nečije lične interese. Naglašavam da ne postoji nikakva afera, sve se radi u skladu sa zakonom i sve je uobičajeno", kazao je ministar Mektić novinarima u Sarajevu.

Hrvatski nedeljnik Nacional nedavno je objavio informaciju da Obaveštajno sigurnosna agencija (OSA) BiH prisluškuje određene hrvatske zvaničnike i privredike.

"Sve što se radi, radi se u skladu sa zakonom. Razumljivo je da će BiH štititi svoje interese, ali u skladu s dozvoljenim normama i naravno zakonom", kazao je Mektić.

Ministar je najavio skori dolazak direktora hrvatske tajne službe u BiH Daniela Markića.

Pisanje medija o prisluškivanju hrvatskih zvaničnika i privrednika komentarisao je tokom boravka u Njujorku premijer Andrej Plenković rekavsi da s tim u vezi nema saznanja, ali je i dodao da bi bilo "jako loše" ako se ispostavi da je to istina.

Plenković je rekao da u ovom trenutku nema sva saznanja o toj temi, da se čuo s direktorom hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencije i da očekuje potpune informacije po povratku u Hrvatsku.

Pupovac: Referendum o pravima manjina veoma opasan projekat

"Ali to da se prisluškuje hrvatske zvaničnike, to je jako loše u svakom slučaju ako je istina, ali to ćemo videti kad se vratim", rekao je hrvatski premijer novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Za zamenika ministra sigurnosti BiH Mija Krešića je prisluškivanje hrvatskih zvaničnika i privrednika ocenio "strašnim".

"Ako se utvrdi da su ti medijski navodi tačni, onda se radi o vrlo ozbiljnom problemu politizacije i zloupotrebe", rekao je Krešić za Večernji list i istakao da nema podatke o tome jer, kako je objasnio, OSA nije za svoj rad odgovorna Ministarstvu sigurnosti.

Smatra ipak da je potrebno utvrditi o čemu se tu radi.

O ekonomskim interesima zbog kojih treba angažovati aenciju OSA da bi se zaštitila BiH ?od nelojalnih i nekorektnih napada koji mogu ugroziti ekonomske temelje ove države?, što je objašnjenje Mektića, Krešić kaže:

"OSA, kao i druge policijske agencije, nekome odgovaraju za svoj rad tna osnovu zakona BiH. Mislim, pre svega, na OSA-u koja je obavezna da informiše Predsedništvo BiH i Izvršni obaveštajni odbor Saveta ministara BiH o svom radu. Smatram da će biti zanimljivo videti da li je to i učinjeno i o čemu su a tela informisana. Simptomatično je svakako ako je neko prepoznao samo Hrvate kao one koji narušavaju ekonomske interese BiH. Mislim da je tu nešto sasvim drugo u pitanju".

#Bosna i Hercegovina

#Hrvatska

#Prisluškivanje

'