AKTUELNO

Sirijska vojska, borci libanskog Hezbolaha i iranske Revolucionarne garde započeli su oslobađanje sirijskog grada Majadin, koji se smatra za jedno od poslednjih uporišta Islamske države, a u njemu se nalaze skoro svi džihadisti iz BiH i ostalih delova bivše Jugoslavije, prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Kako navodi vecernji.ba, prema izvještaju ruskog Ministarstva obrane, nakon velike pobede nad Islamskom državom u gradu Deir Ez-Zor, sirijska vojska kontroliše više od 85 odsto sirijske teritorije.

Navodi se da je Majadin specifičan po tome što se u njemu nalaze, uz ostale strane borce, gotovi svi borci iz BiH i ostalih delova bivše Jugoslavije.

Navodi se da je Majadin specifičan po tome što se u njemu nalaze, uz ostale strane borce, gotovi svi borci iz BiH i ostalih delova bivše Jugoslavije

Navodi se da je najmlađi brat Almir uspeo da pobegne iz Sirije, ali je uhapšen na sarajevskom aerodromu u julu 2016. na osnovu poternice koju je Sud BiH raspisao za njim zbog krivičnog dela organizovanja terorističke grupe radi terorizma. Almir je u Sarajevo stigao iz Istanbula, u kojem ga niko nije zaustavio uprkos poternici koja je za njim bila raspisana. U posljednjih mesec dana, prema izvorima zapadnih obaveštajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske vratilo se u zemlje EU, ali i u BiH.

"Da je kraj Islamske države u Siriji pitanje dana, pokazuje i činjenica da su teroristi počeli da prebacuju finansijska sredstva sa teritorija koji su pod njihovom kontrolom u druge države, među kojima su i evropske", saopštio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov.

'