AKTUELNO

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da je u nekoliko navrata komunicirao s hrvatskim ministrom poljoprivede Tomislavom Tolušićem i da je ostvaren određen napredak u pregovorima, ali konačan dogovor još nije postignut.

"Pošto smo se tokom jutra nadmudrivali hoćemo li se naći u Zagrebu, Dubrovniku ili Podgorici, preuzeo sam odgovornost da sa Tolušićem tokom dana komuniciram i da napravimo zajednički dogovor oko njihovih novih taksi, i oko samog mesta gde ćemo se naći", rekao je Šarović.

On je naveo da se sa Tolušicehm čuo najmanje četiri-pet puta i da će se verovatno još čuti tokom dana.

"Mogu reći, ali to je samo moj utisak, da smo napredovali i da je hrvatska strana za to da se pravilnik koriguje i da je to u obostranom interesu'''', naveo je Šarović.

Dodao je da će do kraja dana razgovori biti nastavljeni i da je nerešeno ostalo ključno pitanje - do kog nivoa će takse biti smanjene.

''''Preostao je dogovor oko visine takse po jednom kamionu. Načelno, rekli smo da bi to mogao biti neki evropski (nivo), nadam se nekom kompromisu. To je ostalo nerešeno - do kojeg nivoa će se takse smanjiti. Moj utisak je da u senci ovih prepucavanja, pregovaramo u toku dana i možda to urodi plodom'''', poručio je on.

JOŠ JEDAN ZEMLJOTRES POGODIO HRVATSKU!

Na poziv Šarovića u Sarajevo su juče doputovali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Sastanak nadležnih ministara iz regiona održan je povodom stupanja na snagu hrvatskog Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli voća i povrća koje se uvozi u Hrvatsku, a kojim su naknade za te fitosanitarne kontrole povećane 22 puta, sa 12 na 270 evra.

Ministri su na tom sastanku jednoglasno ocenili da su te mere diskriminatorske, da se radi o nedozvoljenom necarinskom nametu koji dovodi do automatskog poskupljenja uvoznog voća i povrća, a time i do njegove cenovne nekonkurentnosti na hrvatskom tržištu. Oni su postavili ultimatum Zagrebu da u roku od sedam dana povuče sporne mere i pozvali hrvatskog ministra Tolušića na sastanak u Podgorici najkasnije do kraja ove nedelje.

Takođe su uputili zajedničko pismo Evropskoj komisiji da se uključi u rešavanje ovog problema, a Crna Gora i Makedonija će kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenuti i postupke pred tom organizacijom.

#Hrvatska

#Mirko Šarović

'