AKTUELNO

Region je sinoć zahvatila jaka oluja.

Posle višednevnih visokih temperatura, u region je stiglo osveženje praćeno padom temperature - u Sarajevu je bio pljusak, u Zagrebu pada kiša, Sloveniju je pogodio grad.

Najteže je bilo na hrvatskom primorju, a kako prenosi Jutarnji list najviše je bila pogođena Istra, gde je vetar duvao brzinom od 100 km/h, rušio stabla, a zbog udara munja je nestala i struja.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Pročitajte još: JAKA OLUJA POGODILA ZLATIBOR: Automobili POD VODOM, ulicama tekle REKE KIŠE!

U Zagrebu je padala kiša, a temperatura je u 20 sati iznosila je 21,5 stepeni. U Varaždinu i Međimurju je takođe padala kiša praćena grmljavinom i jakim vetrom. Zbog olujnog vetra deonice autoputeva A1 i A6 otvorene samo za putnička vozila. Kod Jastrebarskog sa autoputa je sleteo autobus, pa se vozači pozivaju na oprez.

Oluja je pogodila i Sloveniju, a talas je potom odmakao na istok.Kako prenosi Index.hr, u pojedine delove Slovenije pogodio je grad praćen olujnim vetrom.

U Sarajevu je juče u popodnevnim satima pala jaka kiša, dok je područje Bugojna pogodilo nevreme, praćeno gradom. Pljusak u Sarajevu počeo je oko 17 sati i trajao je pola sata, što je obradovalo stanovnike posle nekoliko dana izuzetno visokih temperatura.

Istovremeno, veliko nevreme uz jaku kišu i grad, pogodilo je područje Bugojna. Lokalni mediji javljaju da je padao grad veličine oraha i da je pričinjena velika šteta poljoprivrednim kulturama.

Pljuskovi su zabeleženi i u drugim delovima Bosne i Hercegovine, a zasad nema izveštaja o eventualnoj šteti.

Meterolozi u BiH najavljuju ponovo velike vrućine i u narednim danima dok se ozbiljnije zahlađenje očekuje tek krajem sedmice.

U olujnom nevremenu na severu Italije najmanje četiri osobe su poginule, a izvedeno je mnogo akcija spašavanja u planinskim područjima zemlje, objavili su lokalni mediji. Muškarac je poginuo od udara munje u Marmoladi, najvišoj planinskoj skupini u Dolomitima, objavila je italijanska novinska agencija.

Foto: Tanjug

U dolini Tramontini u pokrajini Furlaniji jedna Belgijka (41) je smrtno stradala nakon što se stablo srušilo na njen šator. U Lombardiji žena je poginula skliznuvši s mokre pešačke staze.

U Kortini d`Ampeco jedna žena je poginula u odronu zemljišta koji je zatrpao njen automobil, saopštili su vatrogasci. Službe spašavanja govore o "mnogo žrtava" tokom vikenda i upozoravaju planinare da se drže vremenskih upozorenja.

Pogledajte snimke:

#Bosna i Hercegovina

#Hrvatska

#Nevreme

#Oluja

#Slovenija

'