AKTUELNO

Centralna izborna komisija BiH ima zakonsku obavezu da raspiše opšte izbore u toj zemlji u maju 2018, a predsednica te komisije Irena Hadžiabdić izjavila je danas u Sarajevu da da nema nijednog razloga da to ne bude učinjeno.

"Mislim da bi, ako to ne učinimo, svi završili u tužilaštvu, jer bismo prekršili zakon", rekla je Hadžiabdićeva novinarima nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između CIK-a i Misije OEBS-a u BiH.

STEFANOVIĆ O REKETAŠU ANĐUSU: Kada se protiv nekog vodi postupak, taktika je uvek ista - izađi u javnost i udri po Aleksandru Vučiću! (VIDEO)

Hadžiabdićeva je dodala da će opšti izbori biti održani u prvoj neđelji oktobra naredne godine, te da bi jedini razlog da se izbori ne održe u tom terminu mogao biti neki verski praznik, koji bi se poklopio sa datumom održavanja izbora u BiH. Napomenula je da saradnja CIK-a sa OEBS-om traje od 2001. godine, te da je u radu CIK-a do 2005. godine kroz međunarodno članstvo učestvovao i predstavnik OEBS-a.

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonotan Mur poručio je da "nema šanse" da se izbori u BiH odlože, te podsetio da je prvi zadatak te misije u BiH bio sprovođenje izbora, koji su održani 1995. godine, a da je već 2002. godine odgovornost prebačena na CIK BiH.

On je poručio da do sledećih izbora - 2018. godine mora doći do reforme Izbornog zakona u BiH, ističući da je to odgovornost političkih lidera u BiH.

#Bosna i Hercegovina

#Izbori

'