AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da nijedan predstavnik tog entiteta u zajedničkim institucijama BiH, od srpskog člana Predsedništva pa naniže, nema mandat da forsira put BiH u NATO.

Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić boravi danas u Briselu, gde predvodi delegaciju BiH na sastanku sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a Roz Gotemeler.

Dodik kaže da su Ivaniću stavovi Srpske poznati, te da veruje da će se u okviru njih i kretati.

- Članstvo u NATO je dobrovoljno. U BiH ne postoji konsenzus o pristupanju tom savezu i taj stav je verovatno poznat i čelnicima NATO-a. U Republici Srpskoj postoji konsenzus svih partija, uključujući i partije iz Saveza za promjene, da mi nećemo dati saglasnost za NATO integracije BiH, čime bi postavili granicu tog saveza na Drini - istakao je Dodik.

On je rekao da se Republika Srpska protivi ideji da odluku o članstvu u NATO donose političke elite, te naglasio da to treba da učini narod na referendumu.

- Na taj čin nas posebno obavezuje činjenica da je NATO savez ne tako davno bombardovao našu zemlju i naš narod i da samo taj narod može da kaže da li ćemo ići u pravcu NATO integracija ili ne - istakao je predsednik Srpske u izjavi za Srnu, prenosi RTRS.

On je ponovio da Republika Srpska podržava dijalog sa svim međunarodim organizacijama i savezima, uključujući i NATO, samo što nikada neće podržati da na prevaru ili silu bude ugurana u članstvo u tom savezu.

Pročitajte još: Vučić sa kineskim ambasadorom: Nove kineske kompanije USKORO u Srbiji

- Knjiženje perspektivne vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH je protivzakonotio i protivustavno i Republika Srpska će iskoristiti sve pravne i političke mehanizme da zaustavi nasilje nad Ustavom. Uvereni smo da ni NATO savez ne želi da vidi BiH u svom članstvu ako bi do tog statusa došla koristeći nezakonite i neustavne aktivnosti, varajući pri tom pola države - naveo je.

Dodik je istakao da predstavnici NATO-a moraju da znaju da ovo što se pokušava uraditi preko Pravobranilaštva, a u vezi sa imovinom predstavlja nagrublje kršenje Ustava BiH.

Predsednik je poručio da Srpska ostaje partner Alijansi u borbi protiv terorizma i na ostalim bezbednosnim izazovima koji se eventualno mogu ukazati i bez formalnog članstva u tom savezu.

#Milorad Dodik

#NATO

'