AKTUELNO

Lideri HDZ i SNSD, Dragan Čović i Milorad Dodik, razgovarali su danas u Banjaluci o saradnji dveju stranaka ocenivši da je ona dobra i da se usaglašavaju pozicije za određena pitanja bi bolje funkcionisale stvari na nivou države.

"Jasno je da apeli neće pomoći i da će se dalje nastaviti zastoj funkcionisanja zbog interesa vladajuće strukture na nivou BiH koja nije pokazala kompaktnost i gde je većina izgubljena", kazao je Dodik i dodao da treba činiti napore kako bi se izvršavale obaveze iz reformske agende. On je je nakon razgovora sa Čovićem izrazio zadovoljstvo što HDž i SNSD sarađuju bez obzira što je SNSD u opoziciji, a HDZ u vlasti.

"Republika Srpska u BiH ima lošu poziciju zahvaljujući ponašanju predstavnika srpskog naroda. Neprihvatljiva je odluka Saveta ministara da je sa strane srpskih poslanika popušteno u glasanju o Krivičnom zakonu", kazaoje Dodik, koji je predsednik RS.

Stav njegove partije je, kaže, da Krivični zakon treba ukinuti, kao i Sud i Tužilaštvo BiH.

"Postoji jedna ideja o pravosudnom sistemu u RS, koje bi uvelo novo stanje pod ustavnim ingerencijama Republike Srpske", izjavio je Dodik i dodao da se nije odustalo od ideje i želje da strane sudije napuste Ustavni sud BiH. Predsjednik RS-a je kazao da postoji konsenzus kada je u pitanju kretanje BiH ka EU, ali da se prvo mora kativirati Mehanizam koordinacije i uspostaviti tela te pravilnici i poslovnici.

"Direkcija za koordinaciju evropskih integracija ne radi u interesu RS. Dok ne profunkcinise Mehanizam koordinacije koji će uvažiti sve ustavne pozicije u BiH, tek tada možemo razgovarati, da nam se ne bi desilo kao sa popisom stanovništva."

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'