AKTUELNO

Premijer Srbije i izabrani predsednik Republike Aleksandar Vučić imao je u Mostaru niz bilateralnih susreta, a započeo ih je sastankom sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

U Mostaru je večeras počela zajednička večera lidera Zapadnog Balkana na kojoj će se razgovarati o ekonomskim i političkim odnosima ovog regiona.

Foto: Informer

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras u Mostaru da smatra da je budućnost u razvoju i saradnji, da svi normalni ljudi žele normalan život i budućnost, a da je svako ko misli drugačije "čisti ludak". On je, posle sastanka sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem rekao novinarima da svi političari u regionu dobro razumeju i shvataju, iako neće biti lako, da je bolje svakog dana razgovarati i pregovarati, nego da nam se neko zlo dogodi. - Mislim da je budućnost u razvoju i to nije prazna, odnosno kako se u BiH kaže 'šuplja' priča, već jedina moguća - poručio je Vučić najavivši da je spreman da uloži svu svoju energiju i sve što je potrebno u to. On je zahvalio domaćinima u Mostaru i podsetio da je drugi put zaredom na Međunarodnom sajmu privrede u ovom gradu, a da će sutra biti više kompanija iz Srbije nego prošle godine. - Verujem da će svake godine dolaziti sve više srpskih kompanija, jer je ekonosmka saradnja od izuzetnog zančaja za sve u regionu - podvukao je Vučić. Kazao je da je sa Čovićem razgovarao o odnosima Hrvata i Srba, Srbije i Hrvatske, kao i BiH i situaciji u njoj.- Čini se da smo našli slično sagledavanje važnih pitanja dela sveta u kojem zivimo. Uspeh naše saradnje znači bolji život i bolju budućnost za naše narode, ni na čiju štetu", objasnio je Vučić. On je kazao da je mostarski sajam idealna prilika da se sa svima razgovara na jednom mestu, kao i da je prihvatio poziv kada je znao da će izbori biti 2. aprila. Čović je posebno zahvalio Vučiću što je odmah nakon izbora došao u Mostar. On mu je čestitao na "veličanstvenoj pobedi" i rekao da je velika čast kada neko dođe dan nakon izbora u Mostar. Preneo je da je sa Vučićem razgovarao o mnoštvo tema koje opterećuju naš region, posebno BiH. - Upoznao sam ga sa zastojima, ali i željom da idemo evropskim putem, kao i stabilizovanja odnosa uz istovremeno ostvarenje ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH - naglasio je Čović. Tokom večeri i narednog dana najavio je da će biti više razgovora o ekonomskim temama, kao i o integracionim procesima.

Potom se sastao sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, a nakon toga i sa hrvatskim članom Predsedništva Draganom Čovićem, inače domaćinom Međunarodnog sajma privrede koji ce sutra biti svečano otvoren.

Foto: Informer

Vučić, koji u Mostaru predvodi državno privrednu delegaciju, večeras ima i sastanak s predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem. Srpski premijer inače u Mostar stiže samo dan nakon pobede na predsedničkim izborima, što svakako podiže interesovanje za sastanke zvaničnika.

Foto: Informer

U međuvremenu, u Mostaru je sve spremno za svečano otvaranje privredne manifestacije, 20. po redu. Kako je najavljeno na zvanicnoj internet stranici Sajma, prisutnima će se obratiti direktorka Dalfina Bošnjak, gradonacelnik Mostara Ljubo Bečlić, predsednik Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Andrej Plenković, premijer Hrvatske - zemlje partnera, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Program Sajma u Mostaru

Nakon svečanog otvaranja, zvaničnici će obići sajamski izložbeni prostor, a na štandu Inicijative "16+1" prisutnima ce se obratiti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarovic i zamenik ministra poljoprivrede NR Kine Chu Dongju. Mostarski sajam se održava na 400 kvadratnih metara prostora, a izlagaci ce biti svetski renomirane kineske firme, kao što su telekomunikacijski giganti Huawei i Zhong Xing Telecommunication - ZTE, proizvođac bele tehnike Gree Elecrtic i svetski vodeći proizvodač gradevinskih i rudarskih mašina LiuGong. Mehanizam "16+1" pokrenule su 2012. godine vlasti NR Kine zajedno sa vlastima 16 dr?ava Centralne i Istocne Evrope, ukljucujuci i BiH, a s ciljem pobolj?anja bilateralnih i multilateralnih projekata. Sajam ce trajati do 8. aprila.

#Aleksandar Vučić

#Mostar

#Sastanak

'