AKTUELNO

Srpski premijer inače u Mostar stiže samo dan nakon pobede na predsedničkim izborima, što svakako podiže interesovanjeza sastanke zvaničnika.

Premijer Srbije sastaće se kasnije u Mostaru s hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, domaćinom Međunarodnog sajma privrede, koji će sutra biti svečano otvoren.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji u Mostaru predvodi državno privrednu delegaciju, večeras ima i sastanak s predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

U Mostaru je, inače sve spremno za svečano otvaranje ove privredne manifestacije, 20. po redu, na kojoj se oeekuju najviši zvaničnici zemalja regiona, među njima i premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Kako je najavljeno na zvaničnoj internet stranici Sajma, prisutnima će se obratiti direktorka Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i predsednik Vlade Hrvatske - zemlje partnera Andrej Plenković, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Nakon svečanog otvaranja, zvaničnici će obići sajamski izložbeni prostor, a na štandu Inicijative "16+1" prisutnima će se obratiti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamenik ministra poljoprivrede NR Kine Chu Dongju. Nakon toga planirane su izjave Ivanića i Plenkovića.Zamenik ministra poljoprivrede NR Kine imaće niz bilateralnih i multilateralnih susreta u okviru mehanizma "16+1" s ciljem unapređenja saradnje u oblasti trgovine poljoprivrednim proizvodima, konkretizacije investicija u sektor poljoprivrede, kao i poljoprivrednih oprema i mašina.

Mostarski sajam se održava na 400 kvadratnih metara prostora, a izlagači će biti svetski renomirane kineske firme, kao što su telekomunikacijski giganti Huawei i Zhong Xing Telecommunication - ZTE, proizvođač bele tehnike Gree Elecrtic i svetski vodeći proizvođač građevinskih i rudarskih mašina LiuGong.

U okviru Mostarskog sajma biće održan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina "16+1". Mehanizam "16+1" pokrenule su 2012. godine vlasti NR Kine zajedno sa vlastima 16 država Centralne i Istočne Evrope, uključujući i BiH, a s ciljem poboljšanja bilateralnih i multilateralnih projekata. Ideja o ovom događaju u okviru Sajma nastala je na prošlogodišnjem Samitu u Rigi. Pored izaslanstava iz NR Kine i države domaćina, Sajmu poljoprivrednih proizvoda i vina 16+1 prisustvovaće i delegacije Mađarske, Makedonije, Bugarske i Slovenije. S kineske strane u Mostar dolaze delegacije nekoliko vinarija, ali i proizvođač jedne od najčudotvornijih biljaka na svetu, godži bobica, iz Autononomne regije Ningxia. Pokrovitelj Sajma vina i poljoprivrednih proizvoda "16+1", u okviru Mostarskog sajma je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTEO). Sajam će trajati do 8. aprila.

#Aleksandar Vučić

#Mostar

'