AKTUELNO

Premijer Vučić je ranije danas poručio prištinskim vlastima da svojom odlukom o imovini bivše SFRJ ništa nisu oteli, jer u tu imovinu ne mogu da uđu niti da otmu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je popodne u Sarajevo. On će u četvtak učestvovati na Samitu premijera država Zapadnog Balkana, koji se održava u četvrtak, 16. marta.

Vučić je u Sarajevo doputovao iz Berlina. Tamo  se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Srpskog premijera je na aerodromu u Sarajevu dočekao ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

U centru pažnje premijerskog sastanka u Sarajevu biće regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, kao i sadržajnijoj ekonomskoj razmeni, jer je put ka EU zajednički cilj svih učesnika.

Na sastanku zapadnobalkanske šestorke učestvovaće pored Vučića, premijeri Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova. Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susedstva i proširenja Johanes Han i predstavnik Vlade Italije, zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu ove godine.

Foto: Tanjug

Domaćin sarajevskog sastanka premijera je predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Kako reporter portala Pink.rs javlja u Sarajevu su pojačane mere bezbednosti, više od stotinu policajaca i specijalaca se nalazi u glavnom gradu BiH.

Dolazak premijera Srbije  u Sarajevo u ovom trenutku ima veliki  značaj za dalji razvoj odnosa između BiH i Srbije, izjavio je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Vučić: Potezom pera se ništa ne može oteti

Premijer je poručio  večeras prištinskim vlastima da svojom odlukom o imovini bivše SFRJ, Srbije i Vojvodine ništa nisu oteli, jer u tu imovinu ne mogu da uđu niti da je otmu.

- Ni u šta od toga što ste planirali ne možete da uđete, ništa od toga ne možete da otmete - poručio je u izjavi novinarima u Sarajevu, gde sutra učestvuje na samitu premijera Zapadnog Balkana.

Upitan da li će sa predstavnicima Prištine razgovarati o toj temi, odgovorio je "šta da razgovarate sa njima o tome".

- Oni moraju da donesu bilo šta u želji da nas provociraju - rekao je Vučić dodajući da je besmisleno to što rade. Takođe je kazao da nije siguran da je kosovski premijer Isa Mustafa smislio odluku o otimanju imovine, odnosno da nije siguran da je to "njegova genijalna ideja", jer su, kako kaže, prištinske vlasti uvek izbegavale da govore o imovini.

- Kao potezom pera smo mi sada nešto oteli. Niste ništa oteli. To što ste vi sebi napisali nema smila. Napišem i ja, kada nacrtam konja da je to konj, a na konja ne liči, više liči na kuću i jaje nego na konja. Ali nema veze napisao sam ispod. Tako je i on napisao nešto pa sada šta ima veze - zaključio je premijer.

Vučić na večeri pitao Mustafu o prisvajanju imovine

Vučić nije propustio priliku da večeras u Sarajevu na radnoj večeri koju je za premijere Zapadnog Balkana priredio predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić pita kosovskog premijera Isu Mustafu na kojim osnovama je Priština donela odluku o prisvajanju srpske imovine.

Prema nezvaničnim informacijama, Vučić je pitao da li je tu odluku doneo sam ili uz nečiju saglasnost.

Iako je sve vreme bilo napeto, večera je protekla u miru.

#Aleksandar Vučić

#Sarajevo

'