AKTUELNO

U Sarajevu se u čevtrtak sastaju premijeri država Zapadnog Balkana, uključujući i srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Uoči posete premijera, kako nezvanično saznajemo, nivo bezbednosti je podignut na viši nivo i na ulicama Sarajeva biće veći broj pripadnika službi bezbednosti, kako se situacija iz Potočara ne bi ponovila. Mediji spekulišu, da će premijer koji dolaze na Samit čuvati 1.000 policajaca. Tačna cifra, međutim, nije potvrđena i čuva se u tajnosti.

Srpski zvaničnici strahuju da je predsedniku Vlade Srbije ugrožena bezbednost, dok iz vrha BiH stižu poruke da Vučić dolazi među prijatelje.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da sa nadležnim bezbednosnim službama dogovorio sve mere koje će biti preduzete s ciljem potpunog obezbeđenja premijerskog skupa država Zapadnog Balkana, koji se sutra održava u Sarajevu, a samo mesto održavanja biće pod snajperskim nadžorom.

Mektić je rekao da će puna bezbednosna pažnja biti posvećena srpskom premijeru Aleksandru Vučiću zbog medijskih spekulacija, ali i pre svega zbog događaja iz Potočara.

-Ja jedino što mogu da poručim je da je premijer Vučić sigurno dobrodošao, a mi ćemo preduzeti sve mere da njegovo učešće na sastanku bude obezbeđeno na najvišem mogućem nivou - rekao je Mektić, ukazavši na špekulacije da ima i nekih najava o mogućim okupljanjima, ali su ti skupovi motivisani finansijskim potraživanjima i dugovanjima.

-Nećemo dozvoliti nikakva kretanja, a ako do toga, ipak, dođe, pratićemo situaciju i sve će biti pod kontrolom - uverava Mektić. Ovo će biti prva Vučićeva poseta Sarajevu i BiH nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtev za reviziju presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Ministar za rad Aleksandar Vulin izrazio je zabrinutost za bezbednost premijera Vučića u Sarajevu, ali i nadu će vlasti BiH biti odgovornije nego pre godinu dana u Srebrenici i da će više voditi računa i sprečiti onog ko je nekažnjeno pokušao da ubije Vučića u Potočarima, da to pokuša ponovo.

- Ono što me najviše plaši je što je prošlo godinu dana od pokušaja ubistva Vučića u Potočarima, a da nemamo nijedno ime, a pokušaj ubistva je učinjen pred kamerama čitavog sveta - rekao je Vulin

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da je odluka Vučića da poseti Sarajevo hrabra, ističući da bez sumnje postoji instruisano neraspoloženje prema Srbiji i spinovanje mržnje kroz paralelne sisteme i kroz nevladin sektor.

Kako je naveo u izjavi za Pink.rs, on ne misli da su te snage sposobne da naprave ono što najavljuju.

Foto: Tanjug

- Dakle, reprize Potočara sigurno neće biti, ali određene vrste protesta, skretanje pažnje na ulogu Srbije u ratu ili izmišljanje te uloge sigurno će biti – naveo je Galijašević i ocenio da će biti pokušaja i da se iskaže nezadovoljstvo zbog odluke Haškog suda da odbaci zahtev za reviziju protiv Srbije.

On je podsetio da je incident u Potočarima pravdan vetom Rusije na Rezoluciju o genocidu koju je Britanija pokrenula.

- Zapadne službe u Sarajevu predstavljaju najveću pretnju jer koriste tu mržnju koje Sarajevo svakodnevno isijava. Sarajevo neće odustati od emitovanja poruke: “Mi smo žrtve, Srbija ne valja“. Ovde nije reč o jednoj stranci, jednom konceptu ili jednoj osobi, to je opšta atmosfera – naveo je Galijašević i dodao da u takvoj atmosferi lako je "pokrenuti pojedine frustrirane ratom, organizacije i pojedince".

Kako je dodao, ovo je situacija kojom se manipuliše, nju koriste i Izetbegović, ali i druge političke stranke, a Vučiću zameraju uspehe na Zapadu, to što Srbiju zbog njegovog intergriteta nisu mogli ponovo staviti na optuženičku klupu, kao i njegov odnos prema RS.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže da posetu srpskog premijera Sarajevu sa bezbednosnog aspekta treba shvatiti do kraja ozbiljno, jer je opšti kontekst te posete i politički i bezbednosni vrlo nepovoljan.

Dragišić je ukazao na zategnute odnose između BiH i Srbije nakon zahteva za reviziju tužbe za genocid protiv Srbije, te ogorčenja jednog dela bosanske političke javnosti jer je taj zahtev odbijen.

-Izjave Izetbegovića da je premijer Vučić faktor stabilnosti i da je dobrodošao u Sarajevo su ohrabrujuće i sa političke strane relaksiraju situaciju. Ohrabrujuća je i izjava ministra sbezbednosti BiH Dragana Mektića, koji je veliki profesionalac, a ne treba zaboraviti i da je Srbin, a koji je doslovce garantovao bezbednost premijeru Vučiću- rekao je Dragišić za naš portal.

On kao problem vidi skup vojnih penzionera istog dana u Sarajevu, mada, kako je dodao, stižu uveravanja da je on posvećen socijalnim problemima koje oni imaju.

Ukupni kontekst je veoma nepovoljan i bosnanske snage moraju posebno da povedu računa o bezbednosti premijera. Zajdno sa bezbednosnim snagama Srbije potrebno je proceniti da li je potrebno preduzimati neke posebne mere. Neophodna je maksimalan nivo bezbednosti u Sarajevu. Siguran sam da se bosanske vlasti neće usuditi da na boilo koji način izlože premijera Srbije bilo kakvoj neprijatnosti, ne daj Bože da se ponovi ono što se dogodilo u Potočarima. To bi za njih bila velika sramota – istakao je Dragišić.

Kako je zaključio, izjave iz Bosne ohrabruju, ali nema opuštanja.

Diplomata Zoran Milivojević je govoreći o poseti Aleksandra Vučića Sarajevu istakao da je odgovornsot na domaćinu i da ako dozvole da se dogodine neki incident na taj način potvrdili najgore namere. Milivojević je ocenio da Vučić i ovog puta preuzima rizik zarad višeg - političkog interesa, navodeći da u potpunosti razume odluku premijer da ide u Sarajevo.

Prof. dr Miroslav Bjegović, stručnjak za kontraterorizam i organizovani kriminal sa fakulteta Educons navodi da posetom Sarajevu Srbija želi da pokaže da je spremna za dijalog i da gleda u budućnost.

Foto: Tanjug

- Rizici mogu da postoje, ali ne očekujem da će biti ni najmanjih incidenata. Situacija u Potočarima je na neki način bila režirana i organizovana od strane dela službi - dodao je Bjegović govoreći o tome zašto nije pronađeni odgovorni za taj incident.

Vodeći elektronski mediji u BiH danas na naslovnim stranama pišu o dolasku srpskog premijera Aleksandra Vučića u Sarajevo, gde će sutra učestvovati na sastanku premijera država Zapadnog Balkana. Za njih pitanje bezbednosti srpskog premijera više nije udarna tema, nakon što je juče predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić poručio da Vučića dočekuju kao prijatelja.

Vučić u Sarajevo dolazi dan pre početka skupa premijera država Zapadnog Balkana, na kojem će, pored srpskog, biti i premijeri Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova. Portal Avaz.ba napominje da se dolazak aviona srpskog premijera u Sarajevo očekuje u 17.25 sati i da je za prvi dan Vučićeve posete sastavljen okvirni plan, ali da nijedan termin nije "zakovan".

#Aleksandar Vučić

#Bezbednost

#Sarajevo

'