AKTUELNO

Međunarodni sud pravde u Hagu prethodno je odbacio legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH po zahtevu za reviziju presude protiv Srbije.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH po zahtevu za reviziju presude protiv Srbije.

U obrazloženju se navodi da je razlog taj što nije bilo saglasnosti tri člana Predsedništva BiH prilikom Softićevog imenovanja da bude na čelu revizije. Istovremeno, uskraćivanje prava Softiću da govori u ime BiH pred Međunarodnim sudom pravde verovatno znači da će Sud odbaciti i sam zahtev za reviziju presude, budući da je je prihvatanje agenta preduslov za eventualni sudski proces.

Pismo koje su dobili članovi Predsedništva BiH prenosimo u celini

- U vezi sa mojim pismom od 24. februara 2017. (br. 148182), u kojem sam tražio od Predsedništva BiH da objasni problem o kojem sam pisao, čast mi je, po uputstvima Suda, da Vaše ekscelencije informišem o sledećem : Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsedništva, koja su izneli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donela nadležna tela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, po pitanju zahteva za reviziju presude od 26. februara 2007. u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Iz tog razloga, ne može se ništa preduzeti u vezi dokumenta pod nazivom “Aplikacija za reviziju presude od 26. februara 2007. u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)” - piše u pismu koje je članovima Predsedništva BiH uputio pisar Međunarodnog suda pravde u Hagu.

- Ovo je za mene očekivano i ja sam na ovo nedeljama i danima govorio i upozoravao - rekao je Ivanić podsetivši da nažalost jedan deo ljudi nije hteo to da čuje. Ivanić je ocenio da je ovakva odluka MSP ozbiljno podržala Dejtonsku BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je za njega očekivana odluka MSP u Hagu da odbije zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Ivanić je na vanrednoj konerenciji za novinare rekao MSP neće razmatrati ovaj slučaj jer, kako su obrazložili, nijedan relevantni organ BiH o ovom nije doneo odluku.

- Niko više u ime BiH osim njenih institucija ne može donositi odluke - rekao je Ivanić i dodao da samo takva BiH ima šansu da funkcioniše, a da je svaki drugi pokušaj udar na državu. Ocenio je da je ovo bila, kako je rekao, složena politička bitka.

- Da na vreme nisam počeo na ovome raditi verovatno ne bismo ostvarili ovaj rezultat - rekao je. Ivanić je rekao da ovo smatra nekom vrstom ličnog ushepa u njegovoj političkoj karijeri. - U pojedinim trenucima osećao sam se kao neko kome je namenjeno da bude kriv i odgovoran i da mnogi fatori u RS nisu stajali iza mene nego gledali da se oni više sačuvaju", rekao je Ivanić.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je odbijanjem zahteva za reviziju presude protiv Srbije zapravo poslao poruku da BiH može da funkcioniše samo zajednički i dogovorno.

Crnadak je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, rekao da ovakav ishod zahteva za reviziju šalje zapravo dve pozitive poruke.

Prva je da odgovorni za sve ovo moraju jasno da povuku poteze i pokažu da su spremni da idu napred. Kao drugu važnu poruku ove odluke MSP, Crnadak je naveo da sudovi BiH treba da nastave da presuđuju onima koji su činili zločine, istoričari da pišu istoriju, "a mi političari, kako je rekao, da se bavimo kako da završimo proces pomirenja i kako da se zajednički okrenemo budućnosti".

#Međunarodni sud pravde u Hagu

#Predsedništvo BiH

#Sud

#Tužba

'