AKTUELNO

Članovi predsedništva imaju rok danas do 18 časova da Međunarodnom sudu pravde u Hagu dostave stav o legitimitetu Sakiba Softića.

Članovi Predsedništva BiG završili su konsultacije  o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv srbije za genocid.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić zakazao je za danas neformalne konsultacije vaninstitucionalne odluke o pokretanju  te revizije.

Tri člana Predsedništva BiH, Ivanić, bošnjački član Bakir Izetbegović i hrvatski Dragan Čović, imaju rok do danas u 18 sati da Međunarodnom sudu u Hagu dostave stav o legitimitetu bivšeg agenta BiH pred tim sudom Sakiba Softića.

Ivanić je u utorak na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da će pokušati da sazove sednicu Predsedništva, ali da ne očekuje ništa novo u pogledu stava po zahtevu za reviziju tužbe jer je o tome, kako je rekao, nemoguće postići konsenzus.

- Ja i Bakir Izetbegović ne možemo imati zajednički stav - rekao je Ivanić novinarima i dodao da će on sa ili bez konsultacija dostaviti svoj stav MSP-u do roka koji je određen. Član Predsedništva BiH Dragan Čović potvrdio je da će se odazvati pozivu Ivanića. On je rekao da će pokušati da se nađe zajednički stav jer "ne bi bilo dobro da ima preglasavanja, pošto bi to moglo dodato poremetiti odnose", prenosi Avaz.

Čović nije hteo da otkrije kakav će odgovor uputiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu. On je takođe kazao da je uputio pismene dopise strankama SDA i SBB, kao koalicionim partnerima, kako bi se održali sastanci, dodajući da će se oni održati ubrzo.

#Bakir Izetbegović

#Bosna i Hercegovina

#Dragan Čović

#Međunarodni sud pravde u Hagu

#Mladen Ivanić

'