AKTUELNO

On se nada da će revizija biti odbačena i proglašena nedopustivom.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za televiziju Pink da sud nije siguran u pravnu osnovu za pokretanje bilo kakve revizije tužbe za genocid protiv Srbije.

- Nije postojala baza za pokretanje osnovne tužbe, a pogotovo nema osnove za pokretanje bilo kakve revizije – smatra Dodik.

Kako je istakao, sada je jasno da sud ne sme da okleva i čeka, te je počeo da “raščišćava situaciju”. Ovo je, kako smatra, na neki način pravljenje alibija samom Bakiru Izetbegoviću, jer je sud morao da odbije reviziju kao neosnovanu, budući da pravne osnove ne postoje.

U svakom slučaju, ova činjenica će bitno ubrzati rešavanje pitanja, a ja sam potpuno uveren da će ta revizija biti odbačena i proglašena nedopustivom. Nije potrebno nikakvo novo zasedanje Predsedništva, jer nema odluke o pokretanju, a o tome samo treba obavestiti sud, koji je i bez ove aktivnosti mogao, putem svog generalnog sekretara, da odbaci zahtev kao neosnovan, a ne da dalje taj problem drži živim.

Dodik smatra da odluka nije autonomni akt suda, već je, verovatno, i deo pritiska političara sa nivoa Evropske unije i drugih koji žele da što pre pokušaju da saniraju situaciju u BiH.

- Jasno je da je u BiH i ono malo poverenja ukinuto ovakvim ponašanjem Bakira Izetbegovića i da će situacija da nastavi da bude složena i u budućnosti – smatra Dodik.

I. P.

#Bakir Izetbegović

#Bosna i Hercegovina

#Genocid

#Milorad Dodik

'