AKTUELNO

On je naglasio da će Srbi iz parlamenta BiH napustiti skupštinsku većinu ako bude formalno predat zahtev za reviziju presude.

Vanredna sednica Saveta za sprovođenje mira (PIK) je sazvana zahvaljujući ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu, a očigledno je da oni ne bi ni reagovali da on to nije učinio, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je rekao da je Rusija je uvek bila korektna i privržena aktu Dejtonskog sporazuma, a svi ostali članovi (PIK) su se ponašali arogantno najviše prema RS.

-Nikada dosad član Predsedništva BiH u svim sazivima nije napustio već otpočetu sednicu, kako je učinio Bakir Izetbegović, a ako on promoviše takvu mogućnost, postavlja se pitanje zašto i drugi nemaju prava da se tako ponašaju - kaže Dodik i upozorava da takvo ponašanje vodi u degradaciju organa na nivou BiH.

On napominje da niko nije za ugrožavanje mira i stabilnosti u BiH, ali da je nemoguće prihvatiti praksu koju je inicirao Bakir Izetbegović i da će takva praksa ostaviti posledice.

-Nismo mi protiv razgovora, ali naš razgovor o funkcionisanju organa BiH moraće u budućnosti da obuhvati nekoliko važnih pitanja, a to nije samo pitanje revizije i jednostranog odlučivanja u BiH nego i pitanje boravka stranih sudija u Ustavnom sudu. To je i pitanje nametanja rešenja od strane visokog predstavnika, pa i boravak samog visokog predstavnika u BiH. Ukoliko ta pitanja stavimo na dnevni red i bude adekvatnih odgovora i dogovora sa Bošnjacima, naravno da je moguće da se nastavi dalje funkcionisanje. Ali niko ne treba da očekuje da ćemo tako lako preći preko ovoga i da ćemo se povući sa naših stavova - poručio je Dodik.

On podseća da su i Srbi, koji su sada u parlamentu BiH, rekli da će napustiti skupštinsku većinu ukoliko se tehnički preda zahtev za reviziju presude na tužbu što to je već urađeno.

#Bakir Izetbegović

#Milorad Dodik

#Predsedništvo BiH

'