AKTUELNO

Vanredna sednica Predsedništva BiH prekinuta je danas, a predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da odluka o revizije tužbe nije doneta.

Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić obavestio je danas javnost da je bošnjački član Bakir Izetbegović napuštanjem sednice blokirao rad tog najvišeg organa vlasti u zemlji, jer nije želeo da glasa  o jedinoj tački dnevnog reda - zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

- Nakon toga, da ne bi doprineo razjedinjavanju, sednicu je napustio i Dragan Čović, tako da odluka o podnošenju zahteva za reviziju nije donešena - objasnio je Ivanić.

Prema njegovim rečima, to je bio poslednji pokušaj da se funkcionisanje BiH vrati u institucije sistema.

- Nije uspelo. Taman i da Sakib Softić ima legitimiet da podnese tužbu, a nema, ne može jedan čovek sam, bez ikakvog stava organa, odlučivati o stvarima koje mogu imati duboke implikacije po državu - smatra Ivanić.

On je dodao da se ušlo u "ozbiljnu političku krizu i vrhunac vaninstitucionalnog delovanja".

Ivanić je rekao da je veliko pitanje kada će Predsedništvo ponovo moći da se sastane i da li će i na koji način moći da donosi odluke, a da će on učiniti sve da taj sistem funkcioniše.

Odgovarajući na pitanje novinara, Ivanich je rekao da je nerealno očekivati da se politički predstavnici u BiH ubuduće ponašaju kao da se danas ništa nije dogodilo, ali smatra da na sve treba gledati "hladne glave", dodajući da su suštinska pitanja dugoročna stabilnost i da zato svi akteri moraju razmisliti o posledicama.

- Mi nismo napravili blokadu. Ja nisam napravio blokadu. Šta je moja greška? - rekao je Ivanić i upozorio da su implikacije današnje sednice vrlo ozbiljne zato što je u pitanju najozbiljnije državno telo.

Od srpskih predstavnika u državnim institucijama BiH, Ivanić je rekao da očekuje da donose razumne odluke, sa jasno izraženim političkim stavovima.

- Moramo pokazati da odluke u BiH ne mogu biti donošene voljom samo jednog naroda - zaključio je Ivanić.

#Bosna i Hercegovina

#Mladen Ivanić

#Predsedništvo BiH

#Sud

'