AKTUELNO

Ovakva situacija, kako je istakao, može zaoštriti odnos.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da je odluka o podnošenju zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije doneta van državnih institucija, te da to zaslužuje politički odgovor.

Ne isključujući mogućnost da ova situacija dovede i do sukoba, Ivanić je kazao da je jasno da politika SDA Bakira Izetbegovića proizvodi krizu. Ivanić je rekao da ima nameru da pošalje pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Kako kaže, tu će jasno napisati da iza odluke o reviziji ne stoji BiH.

Ivanić je novinarima rekao i da bi, da je održana sednica Predsedništva BiH, to značilo legalizovanje ponašanja, kako je rekao, ljudi koji su doneli ovu odluku, te da je naivno, površno i pogrešno verovati da bi oni odustali od revizije.

Odluku o održavanju sednica Predsedništva BiH će doneti naredne sedmice.

Ivanić tvrdi da ovakva situacija može dovesti do zaoštravanja odnosa.

- U ovakvim situacijama može doći do zaoštravanja odnosa, pa i sukoba, ali nam to ne treba. Moj predlog je da klubovi u Skupštini RS zatraže vanrednu sednicu na ovu temu. Ne o reviziji jer ona nema teoretske šanse da prođe - kazao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Namerava, kazao je, da piše Savetu za implementaciju mira (PIC).

- Imam nameru da pišem zemljama članicama PIC-a koje su garanti Dejtonskog sporazuma i reći im da su ovo najveći izazovi s kojom se Dejton suočio: paralelizam i rušenje institucija BiH. Svih ovih meseci sam pripremao teren znajući da će se ovo desiti, zato se više bavim implikacijama revizije nego samom revizijom - rekao je Ivanić.

I. P.

#Bakir Izetbegović

#Bosna i Hercegovina

#Međunarodni sud pravde u Hagu

#Mladen Ivanić

'