AKTUELNO

Ona je reagovala na podnošenje zahteva za reviziju presude protiv Srbije

Povodom najave zvaničnika BIH da će tražiti reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je sinoć da Srbija neće trpeti poniženja i boriće se svim pravnim sredstvima, poštujući svoj Ustav i zakone, međunarodno javno pravno i međunarodne principe.

Bošnjački član predsedništva Bakir Izetbegović tvrdi da za pokretanje revizije presude postoje novi dokazi, koji su, kako je rekao, došli tokom suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom a koje je još u toku.

-Imajući u vidu način na koji je predočeno da će se pokrenuti revizioni postupak, postavlja se pitanje da li se on pokreće institucionalno i da li se odluka o tome donosi od strane nadležnih institucija?! A naročito je sporno pozivanje na još uvek neutvrđene činjenice iz postupka (protiv Mladića), koji nije ni prvostepeno okončan - rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, ovakvi potezi neće obeshrabriti Srbiju da odustane od politike stabilnosti i pomirenja u regionu, i da nastavi da se čvrsto zalaže za izgradnju dobrosusedskih odnosa sa svim državama iz okruženja.

-U bezbroj primera do sada, naša država je pokazala da je ime i prezime žrtve ono što je bitno, a ne koja se nacionalnost ili etnička pripadnost iza tog imena kriju - naglasila je Kuburović.

Ona je podsetila da je Srbija uvek bila primer u regionu, država u kojoj su se proceuirali svi oni koji su počinili neljudska dela i zločine u ratnom vihoru tokom devedesetih.

-Nažalost tako nešto nismo mogli da vidimo u poslednjih 20 godina i od naših suseda iz regiona - napomenula je ministarka pravde.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je danas da će sledeće sedmice biti podnet zahtev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Č.N.

#Bakir Izetbegović

#Bosna i Hercegovina

#Nela Kuburović

#Predsedništvo BiH

'