separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

ČLAN PREDSEDNIŠTVA BIH MILORAD DODIK ZAPADNIM MOĆNICIMA: Na Balkanu se ne mogu sprovoditi dvostruki standardi, da ono što je dozvoljeno jednom narodu drugom bude strogo zabranjeno!


Ako svet Albancima dozvoljava to što zagovara Aljbin Kurti, zašto onda i nama Srbima ne bi to isto bilo dozvoljeno. Stvaranje 'velike Albanije' značilo bi usvajanje novih principa na Balkanu.


Ako Aljbinu Kurtiju, glavnom kandidatu za premijera lažne države Kosovo, bude dozvoljeno da pravi 'veliku Albaniju', Srbi će imati puno pravo da ujedine Srbiju i Republiku Srpsku!

Ovu jasnu poruku međunarodnoj zajednici uputio je juče Milorad Dodik, bivši predsednik RS i aktuelni član Predsedništva BiH, koji naglašava da se na Balkanu ne mogu doveka sprovoditi dvostruki standardi. Dodik upozorava da bi stvaranje 'velike Albanije' koju priželjkuje Kurti značilo usvajanje novih, potencijalno veoma opasnih principa na Balkanu.

Opasna igra

Prema njegovim rečima, Kurti debelo greši ako misli da je moguće dugoročno nešto dozvoljavati jednom, a braniti drugom narodu.

- Usvajanje novih principa na Balkanu, koje zagovara Aljbin Kurti za Albance u pokušaju da se stvori 'velika Albanija', moralo bi da važi i za druge narode na Balkanu, pre svega za Srbe. Na Balkanu se ne mogu doveka sprovoditi dvostruki standardi, da ono što je dozvoljeno jednom narodu drugom bude strogo zabranjeno, kako to misli Kurti - rekao je Dodik i dodaje:

- Srpski narod nema razumevanja za to i neće to trpeti. Jer ako je nešto dozvoljeno drugima, kako to za Šiptare zagovara provokator Kurti, zašto onda i Srbima ne bi to isto bilo dozvoljeno - pita Dodik komentarišući Kurtijevu izjavu da Kosovo i Albanija treba da se integrišu u federaciju kao Nemačka.

Kurti: Takse neće isto važiti za Srbiju i BiH

Aljbin Kurti ponovio je da će pitanje taksi na proizvode iz Srbije biti rešeno na bazi reciprociteta, a da, kad je o BiH reč, Sarajevo ne bi trebalo da bude tretirano na isti način.

- Beograd i Sarajevo ne treba stavljati u isti koš. Albanci i Bošnjaci doživeli su mnogo patnji od Beograda i nije fer da i Sarajevo i Beograd budu tretirani isto po pitanju taksa. Ne želimo da nam u dobrim odnosima Albanaca i Bošnjaka bude prepreka Republika Srpska - kazao je Kurti.  

- Republika Srpska se zalaže za mir i stabilnost, za poštovanje međunarodnih obaveza, pre svega Dejtonskog sporazuma, i podržava rešavanje kriznih pitanja mirnim putem, dogovorom i kompromisom. Ali stvaranje 'velike Albanije' koje najavljuje Kurti značilo bi uvođenje i usvajanje nekih novih principa na Balkanu - podvlači Dodik.

Prethodno je Aljbin Kurti, inače, izjavio da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije.

- U okviru EU ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. A naš savez se mora dogoditi ovde. Kosovo i Albanija treba da se integrišu u federaciju kao Nemačka - kazao je Kurti.

Komentarišući ove navode, šef Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je Dodikova izjava logična.

Zapad ignoriše Srbe

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da Dodikova izjava prati političku logiku koju zapadni zvaničnici uporno ignorišu.

- Bilo kakav pokušaj stvaranja 'velike Albanije' doveo bi do tektonskih potresa na već trusnom području Balkana koji ne bi mogli da zaobiđu BiH. A BiH od početka predstavlja krajnje disfunkcionalnu državu i klasičan međunarodni protektorat - zaključuje Vukoičićeva.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti