AKTUELNO

U spomen-kompleksu u Bok Jankovcu kod Gradiške obeleženo je 27 godina od odbrane Gradiške i Republike Srpske od agresije hrvatske vojske, kada je život izgubilo 16 srpskih boraca.

Obeležavanju godišnjice odbrane Gradiške, u okviru koje je služen parastos i položeni venci, prisustvovala je predsednica Repbulnike Srpske Željka Cvijanović, koja je poručila da 16 heroja koji su poginuli u Bok Jankovcu, braneći Gradišku i Republiku Srpsku ne sme biti zaboravljeno.

- Republika Srpska je naša sloboda, a jačina naših institucija je od nemerljivog značaja. Kada bi naše institucije prestale da funkcionišu izgubili bismo slobodu i zato ih moramo čuvati i jačati - rekla je Cvijanović, prenose mediji.

Ona je u naglasila da je, dolazeći u spomen-kompleks Bok Jankovac, kao predsednica Republike Srpske htela da pokaže odnos prema obeležavanju odbrane tog kraja.

- Podržavam ideju da ovaj događaj bude od republičkog značaja, kao i da naša deca uče o onome što je bilo u prošlosti, ali i o onome šta nas čeka u budućnosti - istakla je Cvijanović.

Više od 700 pripadnika jedinice Hrvatske vojske "Berbir bojna" u ranim jutarnjim časovima 8. avgusta 1992. godine u mestu Bokovi prešlo je reku Savu i napalo srpske odbrambene položaje.

Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora, napad je odbijen, uz 16 srpskih žrtava.

#Republika Srpska

#godišnjica

'