separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Dodik otkrio kako su raspoređeni resori u Savetu ministara


Predsednik SNSD-a i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je postignut sporazum za formiranje Saveta ministara, što će odblokirati rad Doma naroda i Predstavničkog doma, ali je istakao da današnji dogovor prestaje da važi ako se Savet ministara ne formira u narednih 30 dana.


Dodik je takođe otkrio kojoj od stranaka pripada koji resor u Savetu ministara. 

Prema dogovoru, Srbima pripada mesto predsedavajućeg, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvo komunikacija i transporta. Iz reda ostalih naroda pripada Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice. 

Bošnjacima je prema dogovoru pripalo Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo bezbednosti, dok će Hrvati dobiti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija.

- Mislim da su stvoreni svi uslovi da se pristupi odlučivanju u okviru Predsedništva i da se imenuje predsedavajući Saveta ministara. Na kraju smo rekli da ukoliko se ne izabere u roku 30 dana ovaj sporazum ne važi. SNSD je vodio računa da se očuva pozicija Republike Srpske i konstitutivnost naroda i naravno građana. Ustavni koncept ove zemlje govori o tome da su to konstitutvni narodi. Tačka sporenja je bio zahtev SDA da se obezbedi i uputi Nacionalni plan za članstvo u NATO. Mi smo se u okviru toga dogovorili gde smo rekli da će se integracija odvijati u skladu s Ustavom uvažavajući sve nivoe vlasti i da će se nastaviti saradnja s NATO - rekao je Dodik i dodao:

- SNSD će blokirati rad svih institucija ukoliko sporazum ne bude ispunjen u narednih 30 dana. 

Srpski član Predsedništva je rekao da je ključno pitanje za Republiku Srpsku da se formira Savet ministara i da se otkoče sve procedure važnih projekata.

- Niz projekata bi trebalo da se odblokira, a najvažnije je evropske integracije. Sa novim Savetom ministara dobijamo novu dinamiku gde ćemo obezbeđivati da se BiH da status klandidata, to znači da smo svi saglasni da se ukine OHR, jer je nemoguće očekivati da idete u evointegracije, a zadržite OHR -  rekao je Dodik.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti