AKTUELNO

Vrhovni sud Kraljevine Holandije danas je potvrdio raniju odluku prema kojoj je Holandija delimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, prenose holandski mediji.

Ubijeni Srebreničani za koje Holandija snosi odgovornost isterani su iz baze holandskog bataljona UN 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani.

Reč je o konačnoj, pravosnažnoj presudi najvišeg sudskog organa u Holandiji, a nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih u Srebrenici na zaključak po žalbi iz 2017. godine na istovetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine, prenosi Klix.ba.

Foto: TanjugAP Photo/Marko Drobnjakovic, File

Tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana "30 odsto" sa zaključkom kako "nije sigurno" da bi preživeli i da su ostali u bazi holandskog bataljona.

Tom odlukom Holandija je bila oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Staton R. Winter, File

Prema toj presudi, Holandija mora da isplati odštetu porodicama žrtava, dok iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtevom da se Kraljevina oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine.

#Genocid

#Srebrenica

'