separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Linta: Dogovor Sarajeva i Banjaluke o neutralnosti spustio bi tenzije


Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je danas da bi dogovor Sarajeva i Banjaluke da BiH ostane vojno neutralna imao veoma pozitivne posledice za spušanje tenzija i stvaranje preduslova da se formira vlast, kao i da se krene u proces rešavanja brojnih problema u interesu građana.


U saopštenju Saveza Srba iz regiona navodi se da je Linta istakao da bi bošnjački političari trebalo da imaju na umu da garancija za opstanak BiH nije članstvo u NATO već poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma, iskreno prihvatanje postojanja Republike Srpske i vođenje politike dogovora i kompromisa sa političkim predstavnicima srpskog naroda.

- Politika majorizacije i dominacije nije donijela ništa dobro bošnjačkom narodu u prošlosti niti mu može doneti nešto dobro u budućnosti - ocenio je Linta.

Linta je dodao i da je poštovanje stava Republike Srpske o vojnoj neutralnosti jedan od ključnih uslova za formiranje vlasti na nivou BiH.

- Nažalost, bošnjački političari nastoje da insistiranjem na članstvu BiH u NATO ostvare ono što Alija Izetbegović nije ostvario u ratu vojnim sredstvima, a to je unitarna BiH i nestanak Republike Srpske. Bošnjačka politička elita na čelu sa SDA nije spremna da odbaci ratnu politiku i da se postigne kompromisno rešenje sa predstavnicima srpskog naroda u Republici Srpskoj - ocenio je on.

Kako je rekao, kompromis bi bio da BiH nastavi proces integracija prema članstvu u Evropskoj uniji ali da odustane od članstva u NATO jer ne postoji saglasnost tri konstitutivna naroda.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti