AKTUELNO

Sinoć je u Mostaru u svojoj 74. godini iznenada preminuo pilot izviđač, pukovnik Jugoslovenske narodne armije, Suad Hamzić.

Hamzić je jedan od najboljih pilota bivše Jugoslavije. Letačku karijeru počeo je na propelerskim avionima da bi tokom godina napredovao kroz generacije sve bržih i sve sposobnijih letelica, ali nikada nije izgubio skromnost koja krasi velike ljude. Otkako je otišao u penziju, posvetio se porodici i pisanju. Pukovnik Suad Hamzić svojevremeno je otkrio strogo čuvanu tajnu da se najmanje tri puta susretao sa nepoznatim letećim objektima, ali o tome nije smeo da zucne ni reč.

Sredinom osamdesetih godina u Komandi Ratnog vazduhoplovstva u Beogradu uspostavljeno je "telo" koje se bavilo susretima pilota tadašnje JNA sa NLO. Ovaj potez je bio iznuđen jer su se naši avioni veoma često sretali na nebu sa letećim objektima čiju strukturu i brzine koje su postizali nisu znali da objasne kaže pukovnik u penziji Suad Hamzić, legendarni pilot nekadašnje armije.

Ovaj rođeni Sarajlija, otkrivajući pilotske priče koje ostavljaju bez daha, tvrdi da je lično imao tri bliska susreta sa "letećim tanjirima".

- Najupečatljiviji mi je ostao onaj od 20. avgusta 1970. godine, kada sam u dvosedu Mig 21 sa pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret sa takvom letelicom iznad Plaškog - pričao je pukovnik Hamzić.

Poslati smo na osnovu uzbune Radarskog centra i vrlo brzo stigli u vizuelni kontakt sa objektom, veoma velikim, koji je isijavao svetlo. Penjali smo se ka njemu nadzvučnom brzinom, ali nikako nismo mogli da mu ocenimo visinu. Procenjivao sam da je negde na 22.000 metara. U jednom trenutku objekat koji je lebdeo i koji smo gledali ubrzao je i nestao. Izgubio se i sa radara.

Hamzić dodaje da je nekoliko meseci kasnije sličan objekat lebdeo iznad aerodroma u Bihaću i pošto ga je sa zemlje ugledala grupa pilota nestao je na isti način.Početkom 1974. u noćnom letu na maršruti od Karlovca do Duge Rese, takođe posle radarskog upozorenja sa zemlje, kako ukazuje, proleteo je pored svetlećeg NLO. Hamzić dodaje da piloti ne vole da govore o ovim susretima jer se događalo da "ispadaju ludi".

Hamzić je, inače, svoje iskustvo pretočio u knjigu "Letačke priče" i kaže da je zahvaljujući "Titovoj vojnoj pilotskoj školi" ostvario mnoge ljubavi i ambicije. Leteo je svim tipovima aviona kojima je raspolagala JNA do 1990. Bio je vojni ataše u Turskoj, naš pilot koji je testirao avione u SAD... Otišao je 1993. u penziju poručivši kolegama: "Sa vama više ne mogu, a protiv vas neću!" Brozovu sliku do kraja života nosio je sa sobom, a u domu u Beogradu, kazaljke njegovog kućnog sata stoje na 15.05, a datum je 4. maj 1980. Dan kada je maršal umro.

#Bosna i Hercegovina

#Josip Broz Tito

#Pilot

#Smrt

'