AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska, prema rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, ne prihvata ulazak u NATO, koji je bombardovao Srbe, ali da se ne protivi saradnji s tim savezom.

- Takav naš stav je sasvim legitiman i smatramo da zbog toga ne treba da budemo kažnjeni, već uvažavani - rekao je Dodik u Gradiški, gde prisustvuje obeležavanju 24 godine od stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" na Zapadnu Slavoniju, 1. maja 1995.

On je naveo da se sa NATO-om može sarađivati na projektima "Partnerstvo za mir" i IPAP, koji podrazumeva individualnu saradnju u pojedinim programima, prenosi RTRS.

- Oružane snage BiH su uključene i u neke međunarodne operacije NATO-a, ali to ne znači da mi treba da budemo članica tog saveza - dodao je Dodik, komentarišući činjenicu da je vlada RS uputila Savetu bezbednosti UN izveštaj koji se odnosi na period od novembra 2018. do aprila 2019. godine, a u kojem se, između ostalog, navodi da je RS za vojnu neutralnost, za evropske integracije i ubrzano formiranje vlasti na nivou BiH.

Dodik je podsetio da je NATO bombardovao Srbe i bacio na njih tone bombi sa osiromašenim uranijumom. "

- Ne želimo granicu na Drini (sa Srbijom). U globalnim odnosima, koji se komplikuju, politička logika nalaže vojnu neutralnost i da ne budemo kolateralna šteta za bilo kakve i bilo čije više interese. To bi svakome trebalo da bude jasno - naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, NATO je na prostoru bivše Jugoslavije odlučio o rezultatima rata. "Bombardovao je, ubijao naše civile... Ako neko to može da oprosti i učlani se u NATO, neka to uradi. Ja neću", poručio je Dodik.

#Milorad Dodik

'