separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Dodik: Važna podrška Irineja pred sastanak sa papom Franjom


Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik rekao je, posle sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejem koji je održan u Patrijaršiji, a uoči odlaska u Vatikan gde će se sresti sa katoličkim poglavarom papom Franjom, da mu je veoma važna podrška srpskog patrijarha Irineja pred put u Vatikan.


Dodik je najavio da će u susretu sa papom Franjom razgovarati o svim mogućim temama.

- I ovde sam, kao što nalaže i moj osečaj da to tako bude, razgovarao sa njegovom svetošću o tim odnosima i porukama koje ću uputiti Papi. Mogli bi da razgovaramo o položaju srpskog naroda kao hrišćanskog naroda i položaju Srpske pravoslavne crkve. Veoma mi je važna ta podrška i blagoslov koji sam dobio od njegove svetosti - istakao je Dodik.

On je, podsetivši na odličnu, kontinuiranu zajedničku saradnju između Republike Srpske i SPC, za koju je kazao da je najvažniji identifikacioni element srpskog naroda, rekao da se ta saradnja ne odvija samo na prostoru RS, već i na prostoru koji pokriva Federacija Bosne i Hercegovine, na šta ukazuju ogromna sredstva u obnavljanju naših crkava.

- Skoriji primer toga je Saborna crkva u Mostaru, gde je gospodin Vučić boravio sa mnom. Obezbedili smo sav neophodan novac da se taj Saborni hram potpuno obnovi i da se na taj način obnovi i pravoslavni verski život u samom Mostaru - naveo je Dodik.

Iskoristio je priliku da poželi građanima srećne uskršnje praznike.

- Čeka nas naš najveći praznik. U Republici Srpskoj već se oseća svečarska atmosfera povodom predstojećeg Uskrsa - zaključio je Dodik.

Patrijarh srpski Irinej istakao je posle sastanka da je važno da pomognemo jedni drugima, čineći sve što možemo da probleme koje imamo prebrodimo, a koji nažalost, nisu mali.

Irinej je naglasio da SPC pozdravlja put srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Vatikan.

- Smatram da Katolička crkva i mi jesmo bliski, ima više toga što nas sjedinjuje nego što nas razdvaja. Sadašnji papa je čovek u koga svet ima puno poverenje, i ima puno osobina episkopa hrišćanskog. Mi ga pozdravljamo i drago mi je sve što čujemo o njemu, a ovo će biti jedintvena prilika da predsednik Dodik lično sa njim razgovara o nekim problemima koji se tiču Katoličke crkve, ali se tiču i naše crkve i našeg naroda - poručio je Irinej.

On je takođe iskoristio priliku da svima čestita Uskrs.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti