separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

POVUČEN 'LJIGAVAC'! Popularna igračka u BiH nema deklaraciju ili je na NERAZUMLJIVOM JEZIKU


Po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta Srpske uklonjena su 2.202 komada igračke “ljigavac”, jer nisu bili deklarisani u skladu sa zakonom.


U postupku redovnog nadzora predmeta opšte upotrebe u maloprodaji, pregledom navedenih igračaka utvrđeno je da iste nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivom jeziku.

Na osnovu Sporazuma Inspektorata RS i Agencije za nadzor nad tržištem BiH, za ovu godinu je u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda, planirano uzorkovanje igračke “ljigavac” za potrebe laboratorijskog ispitivanja.

U ovoj godini do sada je zabranjen uvoz dve pošiljke igračaka u količini od 1.188 komada. Takođe, u 2018. godini zabranjen je uvoz osam pošiljki nebezbednih igračaka u količini od 4.600 komada, a sa tržišta je povučeno 573 komada.

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na nedozvoljen sadržaja ftalata i lako izvlačenja niti. Kontrolisane su igračke porijeklom iz različitih zemalja, međutim sve neispravne pošiljke bile su poreklom iz Kine.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti