AKTUELNO

Nisu se udavale, a iako su zagazile u osmu i devetu deceniju života, obrađuju oko osam hektara zemlje, po potrebi uzimaju zemljište i pod zakup, voze traktor, obavljaju mnoge teške, “muške“ poslove

Sestre Zarić iz sela Mrtvica kod Brčkog, Petra, Stoja, Goja, Anica i Živana, iako su već dobrano zagazile u osmu i devetu deceniju života, nikad se nisu udavale i ceo život posvetile su roditeljima i mukotrpnom radu u zajedničkom domaćinstvu. Funkcionišu poput nekadašnje porodične zadruge u kojoj se tačno zna ko šta radi na imanju.

A na svom imanju obrađuju zemlju, uzgajaju stoku i svakodnevno, od jutra do večeri, obavljaju brojne, s pravom možemo reći, muške poslove.

Velika žurba

Njihovi pokojni roditelji Jovo i Spasenija izrodili su trinaestero dece. Muška deca rano su umirala. Dve sestre su se udale, a pet njih, kao pet bosanskih virdžina, ostalo je s roditeljima, da im pomažu u svakodnevnim seoskim poslovima i da im zamene mušku decu.

Posetili smo ih u vreme setve kukuruza. Bile su u velikoj žurbi i u poslu. Jedna sestra popravljala je oronuli zid na staroj porodičnoj kući od ćerpiča, dve su pripremale seme za setvu. Skoro da je nemoguće okupiti ih na jednom mestu, ni radi fotografisanja. Kažu da voze i traktor, obavljaju mnoge teške poslove.

Foto: ELTA TV/avaz.ba

Jedino su angažovale komšiju da im sejačicom zaseje kukuruz. Žale se da ne mogu pronaći radnu snagu za neke veće poslove na imanju. Sela opustela, mladi otišli za boljim životom. Mole nas da ih ne fotografišemo, tako “nakaradne”, jer nemaju one mnogo vremena ni za priču, a ni za ulepšavanje.

Puno srce

Sestre Zarić, iskreno i iz duše, kažu da im je puno srce što su ostale s roditeljima i da bi ponovo, kada bi morale da biraju, odabrale ovakav, skoro pa monaški život. Na svom imanju imaju mnogo stoke, ovaca, svinja, živine, ali ne plaše se nikakvog teškog posla. Obrađuju oko 80 dunuma zemlje, po potrebi uzimaju zemljište i pod zakup. Treba osigurati hranu za stoku.

Imamo devetnaest grla marve, dvadesetak ovaca. Uzimamo zemlju i u Koraju pod zakup. Zdravlje nas još dobro služi. Zimus smo se plašile gripa, ali nas je i on zaobišao. Ustajemo rano, oko šest sati, i radimo do devet uveče, kada obično večeramo i dogovaramo se za sutrašnji dan. Da nam nije nedelje i praznika, davno bismo pocrkale od rada - kaže Stoja Zarić (79) dok spretno istresa seme kukuruza iz jedne u drugu vreću i priprema se za odlazak na njivu.

Foto: ELTA TV/avaz.ba

Ovako nam je suđeno od Boga

Od Boga je, valjda, suđeno da ostanemo neudate i da živimo u zajedničkom domaćinstvu, nas pet sestara. Dok nas zdravlje služi, mi ćemo da radimo i da trajemo, kažu sestre Zarić, o kojima njihove komšije i meštani Mrtvice imaju samo reči hvale.

Od majčine smrti 2007. godine ne gledaju TV

Majka Spasenija poživela im je skoro do stote godine. Umrla je 2007. i nedostajalo joj je samo četiri meseca da napuni stotu. Od majčine smrti, kažu, nose crninu, ne gledaju televizijski program, ne slušaju radio. Nemaju one vremena za takav luksuz. Otac Jovo umro je u 92. godini.

#Bosna i Hercegovina

#Posao

'