AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Sijekovcu kod Broda da zločini počinjeni nad Srbima ne smeju biti zaboravljeni i da je Republika Srpska jedina garancija opstanka i slobode srpskog naroda.

U Sijekovcu kod Broda obeleženo je 27 godina od ubistva 46 srpskih civila, koje su počinili pripadnici regularnih vojnih snaga Hrvatske i i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice.

Dodik je naglasio da je stradanje u martu 1992. godine bilo stravično, jer su ubijeni civili na pragovima svojih kuća.

- Naša sveta dužnost jeste da gajimo sećanje na nevino stradale u Sijekovcu i njihovim porodicama pomognemo koliko možemo - rekao je Dodik.

- Naša je obaveza da ne gubimo sećanje i da svake godine obeležavamo ovo veliko stradanje. To će biti i jasna poruka za one koji su zločin počinili - rekao je on.

Ukazuje da za njih očigledno postoje neka druga pravila, jer ne postoji kazna za zločince, a kamoli za ulazak jedinica iz Hrvatske. Dodik je naglasio da zločinci moraju da odgovaraju za sve što su počinili nad srpskim narodom, ali da se nažalost do sada to nije dogodilo i da su sudovi očigledno formirani samo za Srbe, jer uprkos brojnim dokazima, ne odgovaraju oni koji su počinili zločine nad našim narodom.

Prema njegovim rečima, ljudi u Sijekovcu ubijani su samo zato što pripadaju srpskom narodu. Podsetio je da su zločini i genocid nad srpskim narodom počinjeni i u Drugom svetskom ratu u Jasenovcu, Jadovnu, Brodu na Drini, Hercegovini, Šušnjarima i ostalim stratištima.

- I u posljednjem ratu stradali smo u Sarajevu, Tuzli, Sijekovcu, nisu dozvolili kiseonik za bebe u Banjaluci. Počinjena je i agresija NATO nad srpskim narodom, što ne smemo zaboraviti i sigurno je da dok se ja pitam BiH neće postati član ovog saveza - naglasio je Dodik.

On je ponovio da su države srpskog naroda Republika Srpska i Srbija, da BiH ne daje nikakvu sigurnost, da je ona eksperiment međunarodnog faktora koji je ignorisao srpsko nacionalno pitanje.

Prema njegovim rečima, srpski narod mora da se okupiti oko Republike Srpske.

- Republika Srpska je naš život i nema slobode za srpski narod ako nema državu. U uslovima u kojima živimo i u periodu stalnog osporavanja i izolacija, formirali smo nacionalno istorijsko delo Republiku Srpsku, a ponosan sam što je predstavljam u mestu koje je mrzi. Neka žive Srpska i Srbija - zaključio je Dodik.

#Milorad Dodik

#Srbija

#Zločin

'