AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske stavljen je na crnu listu SAD.

Ukoliko je tačno da je predsednik RS Milorad Dodik dospeo na crnu listu SAD, to se može protumačiti kao očajnički potez odlazeće američke administracije, rekao je rekao savetnik predsednika Srpske Aleksandar Vranješ.

- S obzirom da je nova administracija do sada pokazala dobru volju, možemo očekivati da on bude skinut sa te liste -dodao je on.

Kako kaže, važno je naglasiti da se, ukoliko je Dodik stavljen na potencijalnu crnu listu, to formalno moglo desiti samo kroz ukaz predsednika Obame, a da je za Banjaluku važna informacija da je Tramp još ranije izjavio da će poništiti čitav niz ukaza te vrste kad preuzme dužnost.

On tvrdi da će ovakav potez odlazeće administracije SAD samo učvrstiti nameru predsednika Dodika da uloži dodatne napore da sa novom Trampovom administracijom izgradi dobre i kvalitetne odnose.

Prema njegovim rečima ako su SAD uvele sankcije Dodiku to je odmazda Stejt departmenta, jer je odbio zahteve Hojt Lija koje je saopštio Dodiku u nedavnom telefonskom razgovoru.

Kako kaže, treba uzeti u obzir da je odlazeća administracija nezadovoljna i što je Trampov tranzicioni tim pokazao veliko razumevanje prema Republici Srpskoj, počevši od toga da su pozvali predsednika Dodika na inauguraciju, do toga da su otvoreni za razgovore u pravcu poboljšanja odnosa.

Osvrnuo se i na odnos buduće američke administracije prema BiH, ocenivši da je pokazala veliko razumevanje kada je reč o zatvaranju kancelarije OHR-a i odlasku stranih sudija Ustavnog suda BiH, stavljajući do znanja da će buduća administracija podržati te inicijative iz Republike Srpske.

- Definitivno možemo očekivati da se time i predsednik Dodik skine sa liste, tako da na kraju, bila ova informacija tačna ili ne, to nije nikakva katastrofa ni po predsednika Dodika, ni po Republiku Srpsku - tvrdi Vranješ.

Vranješ kaže da je primećeno da odlazeća administracija SAD poslednjih nedelja vrši niz vrlo agresivnih političkih poteza, počevši od ekskomunikacije ruskih diplomata, preko zaoštravanja odnosa sa Izraelom, do raspoređivanja tenkova u Poljskoj.

Američki Stejt department potvrdio je u utorak uveče da je predsednik RS Milorad Dodik stavljen na takozvanu crnu listu.

S. M.

#Donald Tramp

#Milorad Dodik

#SAD

'