AKTUELNO

Bosna i Hercegovina neće dozvoliti da postane sabiralište migranta na zapadnom Balkanu i bilo kakvu finansijsku pomoć koja bi bila usmerena za to nećemo prihvatiti, izjavio je danas novinarima u Sarajevu predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić.

On je podsetio da BiH za sada imaćest centara u kojima može biti smešteno maksimalno 4.500 migranata i to je onaj broj s kojim se može nositi i upravljati centrima, imajući u vidu činjenicu da je za BiH očuvanje bezbednosti najvažnije pitanje, prenela je Fena.

On je napomenuo da će se nastaviti da postupa s migrantima na temelju tri osnovna principa među kojima je prvi humani način postupanja s migrantima, a uz to poštovaće se međunarodni i domaći zakoni koji regulišu tu oblast.

Međutim, ukoliko granice prema Evropskoj uniji budu u potpunosti zatvorene, onda će BiH ići u pravcu zatvaranja svojih granica, potvrdio je Zvizdić, jer ukoliko bude pojačan priliv migranata na balkanskoj ruti zaštitiće se i granice BiH.

On je najavio da će o tome sutra raspravljati i Veće ministara BiH na sednici kada će se razgovarati o novom broju policajaca, načinima zaštite istočnih granica, ali i novim porukama susedima da ne forsiraju prelazak migranata iz Srbije i Crne Gore prema BiH.

- To nije dobrosusedski odnos, to nije korektan odnos i to ćemo zaustaviti. Drugi po broju migranata koji dolaze u BiH su oni iz Irana koji u Srbiju dolaze kao turisti, a u BiH ulaze kao migranti jer Srbija i Iran imaju bezvizni rešim - pojasnio je Zvizdić.

Jasno je kazao da se to više neće dozvoliti, nego će se uraditi trijaža te će migranti koji dolaze iz zemalja pogođenih ratom imati prioritet, dok će migranti koji ilegalno ulaze u BiH biti vraćeni u Srbiju i Crnu Goru.

#Balkan

#Denis Zvizdić

'