AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik podsetio je danas lidera SDA Bakira Izetbegovića da je Kosmet sastavni deo Srbije i da BiH nije priznala Kosovo, poručivši mu da bi trebalo da se rukovodi tom zvaničnom politikom BiH.

Komentarišući Izetbegovićevu izjavu da su Srbija i zvanični Beograd problem za dešavanja na Kosovu i u BiH, Dodik je istakao da, ukoliko se neko bavi politikom i želi da neko poštuje teritorijalni integritet BiH, onda politika BiH treba da bude poštivanje teritorijalnog integriteta Srbije.

- Umesto da zahvali Srbiji kao zemlji koja drži do stabilnosti u regionu i koja se ne meša u unutrašnja pitanja BiH, Izetbegović se drznuo da prekraja granice Srbije i da govori o tome šta će Srbija da učini - izjavio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, a prenosi SRNA.

Dodik je napomenuo da nema naznaka da će Srbija priznati Kosovo, "kako to mnogi kod Bošnjaka, a pogotovo Izetbegović, priželjkuju".

Dodik kaže i da Izetbegovićeva izjava ne doprinosi razumevanju i pomirenju, već naprotiv vređa svakog Srbina u Republici Srpskoj i BiH, te Srbiju kao državu i Republiku Srpsku.

- Tretirati Srbiju kao glavnog krivca, što Izetbegović čini duže vrijeme, nije ni korektno, ni tačno, a ni istorijski održivo. Neodrživa je i tvrdnja da su Srbi agresori u BiH jer to nije tako - istakao je Dodik.

On je odlučno negirao da Srbija modelira šta će da radi Banjaluka, ali je i porucio da niko ne može da povuče nikakvu - ni gvozdenu, ni vizuelnu, ni verbalnu granicu na Drini, jer ona, kaže, ne postoji.

Kako je primetio, nemoguće je da Srbi u BiH pitanja u Srbija ne doživljavaju kao svoja, pa tako i pitanje Kosova.

- Kosovo kao emotivno, nacionalno, narodno i istorijsko pitanje kod Srba nije samo pitanje uređenja države, nego i pitanje kolijevke srpske nacionalne kulture i nacionalnog bića. Mi Srbi koji živimo van Srbije sasvim relevantno imamo pravo da učestvujemo u svakoj ocjeni o tome na koji način može i treba da bude rješavano to pitanje u budućnosti - primetio je Dodik, upozorivši da Izetbegović ovakvim izjavama dovodi u pitanje svaki aranžman koji se pokušava uraditi da bi funkcionisao sistem, kao što je formiranje vlasti.

- Bilo bi bolje da se okrenemo formiranju vlasti u BiH, ali je očigledno da to Izetbegović ne želi - poručio je Dodik.

Republika Srpska je izraz slobode i volje srpskog naroda

Dodik je izjavio da je Republika Srpska izraz slobode i volje srpskog naroda i da svi, pa i lider SDA Bakir Izetbegović, mora da uvažava srpski narod i Republiku Srpsku.

- Republika Srpska nije Karadžićev projekat, kako to on kaže, nego izraz slobode i volje srpskog naroda ovde - rekao je Dodik.

On je istakao da mnogi nisu znali za (prvog predsednika RS Radovana) Karadžića, niti su pripadali njegovoj političkoj partiji (SDS), ali su stali na čelo odbrane srpskog naroda širom Republike Srpske.

- Zato je zlonamerno i cinično na taj način zvati Republiku Srpsku bilo čijim projektom - rekao je Dodik i dodao da Izetbegović mora da uvažava Srbe i Republiku Srpsku ukoliko želi da Srbi uvažavaju njega i njegov narod.

Kako je rekao, bez Republike Srpske nema BiH, dok Srpske ima bez BiH.

On je kazao i da bez obzira šta govorili bošnjački političari i visoki predstavnici, Republika Srpska postoji kao politička i teritorijalna struktura iza koje su volja naroda i demokratski izabrana vlast.

Prema njegovim rečima, nema nijednog mesta na nivou BiH, da to nije ni Ustavni sud, koji bi se bavio inicijativom SDA za promenu naziva Republike Srpske.

- To je naša stvar. Ne mogu oni da utiču na to - rekao je Dodik i dodao da su mnogi argumenti na strani Republike Srpske ako se želi na taj način raspravljati.

#Milorad Dodik

'