AKTUELNO

Motivi za višestruka ubistva su raznoliki - od psihičkog poremećaja dželata do nesuglasica zbog imovine

Edin Gačić (43), bivši pripadnik odreda "El Mudžahid", koji je dva ubistva odrobijao, a još dva mu se stavljaju na teret, samo je jedan od ubica čiji krvavi pohodi lede krv u venama.

"Nezavisne" donose hronologiju nekih od najjezivijih zločina od 2005. godine do danas. Bolesni umovi, u nekim od slučajeva, nisu birali žrtve, pa su se na njihovom spisku za odstrel našla i deca, majke, braća...

Motivi za višestruka ubistva su raznoliki - od psihičkog poremećaja dželata do nesuglasica zbog imovine.

Svoje žrtve su klali, ubadali nožem, ili pak rešetali iz puške.

POKLAO DECU PA SE OBESIO

Ubica: Admir Sović

Broj žrtava: troje dece

Sredstvo: nož

Vreme ubistva: 13. decembar 2018.

Mesto zločina: Mali Lug, Bihać

Admir Sović (37) je u kući, u bihaćkom naselju Mali Lug, zaklao svoje troje dece pa se obesio. Prethodno je, kako postoje tvrdnje, posećivao vračaru koja se bavi crnom magijom kako bi saznao zašto mu je žena otišla od kuće. Nakon toga odlučio se na monstruozan čin - nožem je zaklao decu, pa presudio sebi. Nezapamćena tragedija dogodila se 13. decembra prošle godine. Najmlađe dete imalo je tek dve i po godine, srednje pet, najstarije sedam. U sobi krvavih zidova pronađen je nož kojima je presuđeno deci, ali i oproštajno pismo jezive sadržine. Mališani koje je otac svirepo zaklao kuhinjskim nožem, a potom tela smestio u krevet, sahranjeni su u jednom danu. Sović, koji se u istoj kući obesio, sahranjen je dan ranije.

ISKASAPIO NAJROĐENIJE

Ubica: Nezir Kamenica

Broj žrtava: troje mrtvih

Sredstvo: dve sekire

Vreme ubistva: 2. maj 2017.

Mesto zločina: Bogušići, Goražde

Nezir Kamenica (22) osuđen je početkom prošlog meseca na 20 godina zatvora jer je, po presudi, 2. maja 2017. u selu Bogušići, kod Goražda, ubio majku Zehru Kavazović, baku Šemsu Džabija, te očuha Ifeta Kavazovića. Stravičan zločin dogodio se u kući, gde je sekirama iskasapio najrođenije. Kamenica je osuđen jer je uzeo dve sekire, od kojih je jednu, manju, stavio za pas iza leđa, te rešio da na okrutan i podmukao način pobije ukućane. Očuha Ifeta, koji je bio za kompjuterom, s leđa je udario po glavi i telu. U tom trenutku ušla je njegova majka Zehra, te je Nezir jednu sekiru zabio u vrata, a potom izvadio manju sekiru iza pasa i počeo udarati majku. Baku Šemsu je napao sekirom u njenom krevetu na spratu. Na kraju je tela odvukao u kadu i pokrio ćebetom, a iz džepova im uzeo novac za autobusku kartu do naselja Ilidža u Sarajevu, gde se narednog dana predao.

IZREŠETAO ŠUMARE

Ubica: Sabahudin Habib

Broj žrtava: troje mrtvih

Sredstvo: automatska puška

Vreme ubistva: 21. mart 2017.

Mesto zločina: Sokolina, Donji Vakuf

Sabahudin Habib (49), zvani Budo, osuđen je prošle godine na 34 godine robije zbog trostrukog ubistva, koje se dogodilo 21. marta 2017. Habib je, prema optužnici po kojoj je proglašen krivim, u selu Sokolina, nadomak Donjeg Vakufa, hicima iz automatske puške izrešetao radnike Uprave za šumarstvo Ferida Rahmanovića (48) i Omera Bašića (49), kao i vlasnika lokalne pilane Ševku Draginovića (51). Oni su pokušali sprečiti Habiba u njegovoj nameri kada je on, kako je odranije poznato, pokušao izvući dva metra drva iz šume. Habib je od preprodaje drva izdržavao porodicu i roditelje, te je, shvativši nameru šumara, za njih pripremio sačekušu na šumskom putu. Usledio je fizički obračun, a kada ni to trojicu šumara nije zaustavilo u njihovoj nameri, Habib je, po optužnici, otišao po pušku, te je počeo pucati.

ISPALIO 30 METAKA

Ubica: Muhamed Kadirić

Broj žrtava: troje mrtvih

Sredstvo: puška

Vreme ubistva: 24. februar 2017.

Mesto zločina: Vrhpolje, Sanski Most

Muhamed Kadirić (37) je u selu Vrhpolje, kod Sanskog Mosta, hicima iz automatske puške ubio trojicu komšija, Safeta Kadirića, poznatijeg kao Papo, Emira Bajrića i Elkaza Razića. Muhamed je u februaru 2018. u Kantonalnom sudu Bihać dobio 34 godine zatvora. Zločinu, počinjenom 24. februara 2017. godine, kumovao je alkohol, jer su pre toga svi zajedno sedili i pili u Muhamedovoj brvnari. Pretpostavlja se da su se tokom pijanke posvađali u vezi nečega, nakon čega je Muhamed zgrabio pušku i u komšije ispalio čitav okvir od 30 metaka. Razićevo telo pronađeno je na krevetu, Safetovo na podu, a Bajrićevo na izlazu iz brvnare. Policija je o ubistvu obaveštena u 14.30, a kako saznajemo, Muhamed je sam povikao komšijama da zovu policiju i da je ubio pomenutu trojicu.

DESETINE UBODA

Ubica: Anto Niče

Broj žrtava: troje mrtvih

Sredstvo: kuhinjski nož

Vreme ubistva: 30. oktobar 2015.

Mesto zločina: Suhača, Livno

Kantonalni sud Livno u februaru 2017. doneo je odluku da trostrukom ubici Anti Ničeu (39) iz Suhače, kod Livna, bude određen prisilni smeštaj u psihijatrijskoj zdravstvenoj ustanovi. Niče je optužen za ubistvo majke Luce (66), gluvonemih brata Matka (46) i snaje Sandre (44). Zločin se dogodio 30. oktobra 2015. u Suhači, kod Livna. Iz suda je tada pojašnjeno da je kod optuženoga uračunljivost u vreme zločina bila potpuno isključena, odnosno da je bio neuračunljiv, te da je, s obzirom na njegovo stanje i progresiju, opasan i za sebe i za okolinu. Prema optužnici, Niče je zločin počinio u večernjim časovima, nakon povratka iz jednomesečnog pritvora zbog porodičnog nasilja. Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku, gluvonemog brata usmrtio je s osam uboda, a njegovu takođe gluvonemu suprugu Sandru izbo je šest puta i zatim pobegao. Kasnije je uhapšen.

KRVAVI POHOD ZBOG KUĆE

Ubica: Dragan Đokić

Broj žrtava: troje mrtvih, jedno ranjeno

Sredstvo: automatska puška

Vreme ubistva: 28. decembar 2012.

Mesto zločina: Lopare

Dragan Đokić (63), penzionisani policajac iz Lopara, 28. decembra 2012. ubio je u tom gradu troje i ranio jednog člana porodice svog brata. Nakon toga je sam sebi pucao u glavu, ali je preživeo i osuđen je na 38 godina zatvora. Prema presudi, Dragan je iz automatske puške pucao na brata Mileta i njegovu suprugu Maru. Mara je na mestu ostala mrtva, a Mile je uspeo da pobegne. Međutim, ubica tad ulazi u stan Miletovog sina Dražana Đokića, kojeg je ubio na ulazu. Dražanova supruga Mira sa decom je pobegla u sobu, ali je pomahnitali ubica došao za njima i ispalio je više hitaca koji su ubili Miru i teško ranili njenog tada trinaestogodišnjeg sina, dok je smrt izbegla njena devetogodišnja ćerka, koja se sakrila iza fotelje. Meštani su ranije ispričali da Dragan nije mogao da prihvati što je njihov otac porodičnu kuću prepisao na Miletovog unuka, a što je, tvrde, okidač za ovaj zločin.

KLAO MEŠTANE

Ubica: Nedim Fejzić

Broj žrtava: troje mrtvih, sedam povređenih

Sredstvo: mesarski nož

Vreme ubistva: 14. maja 2010.

Mesto zločina: Hlapčevići, Visoko

Duševni bolesnik Nedim Fejzić, tada četrdesetogodišnjak, 14. maja 2010. godine u krvavom pohodu u selu Hlapčevići, kod Visokog, zaklao je tri osobe, a povredio njih sedam, od čega četvoro dece. Mesarskim nožem u svom monstruoznom pohodu u četiri kuće ubio je Dževadu Bašini (41), Mehmeda Rožajca (76) i njegovu snaju Zinetu Rožajac (36), a teže povredio Dževada Hercegliju (47), Saliha Kapu (53), Fatimu Bukvu (31), te još četvoro mališana od dve do četiri godine. Fejzića su čak udarali lopatom, ali ga nisu uspeli zaustaviti u krvavom pohodu koji je učinio u stanju neuračunljivosti. Suđenje Fejziću okončano je 26. februara 2011. Na sudu je kazao da je napravio masakr zbog glasova koje je čuo. Fejziću tada nije izrečena zatvorska kazna, nego mu je određen prisilni smeštaj na forenzici Kazneno-popravnog zavoda Zenica i njegov boravak se produžavao po šest meseci. Nakon toga, završio je na Psihijatriji u Sokocu, gdje je boravio sve do prošle godine, kada je umro.

DUGOVI POVUKLI OBARAČ

Ubica: Mehmed Muhović

Broj žrtava: troje ubijenih

Sredstvo: pištolj

Vreme ubistva: 3. decembar 2009.

Mesto zločina: Stup, Sarajevo

Tada pedesetogodišnji Mehmed Muhović, 3. decembra 2009. godine, u sarajevskom naselju Stup, ubio je tri osobe. On je, kako je ranije objavljeno, zatekao u iznajmljenoj kući tri reketaša, koji su iz Srbije, a koji su se s Muhovićem poznavali odranije. Oni su tada počeli da tuku Muhovića, potom je njegova supruga istrčala vrišteći na ulicu, nakon čega su ga pustili, bojeći se da neko od komšija ne uđe u kuću. Muhović je to iskoristio, uzeo pištolj i ubio ih. Njegove žrtve su Vidosav Diković (51) i Slobodan Vitezović (59) iz Užica, te Zorica Mandić (47) iz Sevojna u Srbiji. Tokom suđenja je ustanovljeno da je trojka iz Srbije doputovala u Sarajevo da bi s Muhovićem razgovarali o neraščišćenim poslovnim odnosima i isplati novčanog duga koji je Muhović imao prema njima. Osuđen je na 20 godina zatvora, a u KPZ-u Zenica se 6. maja 2015. godine ubio.

PUCNJI U ROĐAKE I KOMŠIJE

Ubica: Tomislav Petrović

Broj žrtava: šest ubijenih, jedan ranjen

Sredstvo: pištolj

Vreme ubistva: 29. maj 2008.

Mesto zločina: Lipnica, Tuzla

Tada četrdesetpetogodišnji Tomislav Petrović je u zoru 29. maja 2008. godine u tuzlanskom naselju Lipnica iz pištolja u stanju neuračunljivosti ubio šestoro rođaka i komšija, a jedno lice teško ranio. Nakon što se autobus zaustavio na stanici u zaseoku Trstje, hicima je u tom vozilu ubio Dragicu Markanović, Niku i Maru Petrović, a teško ranio vozača Mursela Čolića, koji je jedini preživeo masakr. Tokom krvavog pohoda, ubica je Ivu Markanovića pokosio u njegovoj kući, a Miju i Kaju Petrović na kućnom pragu. Petrović je nekoliko puta punio pištolj, a nakon monstruoznog pira pokušao je zapaliti automobil svog rođaka, gde ga je policija uhvatila. Uhapšen je nakon što je ostao bez municije. U prvostepenom postupku, Petrović je osuđen na 40 godina zatvora, ali je drugostepeni sud tu presudu poništio, Petrovića proglasio neuračunljivim, te mu odredio lečenje u psihijatriji.

POSLE MASAKRA ČEKAO POLICIJU

Ubica: Vojislav Planinčić

Broj žrtava: četvoro ubijenih

Sredstvo: pištolj

Vreme ubistva: 18. mart 2005.

Mesto zločina: Bereg, Sokolac

Do tada mirni domaćin Vojislav Planinčić (71), iz sela Bereg, kod Sokoca, 18. marta 2005. godine je nasumično iz pištolja pucao na komšije i ubio četvoro. Usmrtio je Milju Batinić, supružnike Delivoja i Stojku Božić, te Borku Božić. Vojislav je, po rečima meštana, oko 9.30 krenuo iz svoje kuće kroz selo. Oslanjajući se o štap, ušao je u kuće Batinića i Božića u kojima je ubio Milju Batinić, Stojku i Borku Božić. Na Delivoja je pucao u štali, a pritom je ranio i konja. Nakon krvavog pira otišao je svojoj kući i ispričao supruzi šta je uradio. Nakon toga je sačekao dolazak policije, kojoj se mirno predao. Osuđen je na 28 godina zatvora.

#Ubistvo

#Zločin

'