AKTUELNO

Kapaciteti industrije oružja u Bosni i Hercegovini jačaju svake godine, a izvoz municije i vojne opreme iz te zemlje konstantno raste, pokazatelji su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prema dostupnim pokazateljima, izvoz fabrika vojne opreme u BiH bio je vredan nešto više od 100 miliona evra), a to je za 5,7 odsto više nego u 2017. godini.

Najveće izvozno tržište za vojne proizvode iz BiH u protekloj godini je bila Saudijska Arabija i tamo je plasirano municije i vojne opreme u vrednosti oko oko 38 miliona evra.

Drugo po veličini bilo je tržište Turske, u koju su fabrike vojne opreme iz BiH izvezle robu vrednu 15,5 miliona evra. Među kupcima je i Avganistan, gde su iz BiH prodali oružje i municije vredno 11,7 miliona evra, ali i SAD, gdje su plasirani proizvodi vredni oko 8 miliona evra. U plasmanu onoga što se izvozi iz BiH ipak dominira municija, jer se na nju odnosi 94 odsto prodanih roba, a ostatak izvoznog kontingenta uglavnom čini oružje.

Sve fabrike municije su na teritoriju Federacije BiH, a Almin Mališević, sekretar Udruženja metalne i elektro industrije pri entitetskoj Privrednoj komori, tvrdi kako, bez obzira na relativno skromnu apsolutnu brojku koja pokazuje vrednost ukupnog izvoza, sa vojnom industrijom u BiH treba računati ozbiljno jer ona ima velike mogućnosti rasta.

- U BiH je namenska industrija jedna od najbrže rastućih grana. Kada gledamo ukupan izvoz ili proizvodnju, ona ne čini veliki procenat, ali rast koji ona iz godine u godinu ostvaruje daje nam za pravo da možemo računati na pozitivne učinke idućih godina - kazao je Mališević.

#Bosna i Hercegovina

#oružje

#proizvodnja

'