AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da svako iole politički i bezbednosno pismen može lako da zaključi da su protesti u Banjaluci i u Beogradu koordinisani i da iza njih stoji strani faktor, pre svih Velika Britanija, čiji je cilj, kako kaže, rušenje vlasti u Republici Srpskoj i u Srbiji.

Glavni motiv izazivanja nestabilnosti je, kako objašnjava za "Kurir", namera Zapada da spreči ruski uticaj na ovim prostorima.

- Britanija je odobrila šest miliona funti za sprečavanje ruskog uticaja ovde. To znači da je taj novac upumpan u razne NVO, medije... da proizvede nestabilnost i ruše vlast u Beogradu i RS. Zašto neko misli da je mera njihove politike prema Rusiji obavezujuća i za nas ovde?! To ne može da bude - rekao je Dodik.

Komentarišući okupljanja pristalica grupe "Pravda za Davida" u Banjaluci, Dodik kaže da je taj pokret u pravu u delu koji se tiče insistiranja da se utvrdi istina o stradanju Davida Dragičevića.

- Na to može jedino da odgovori tužilaštvo, i posle toga sud. Sve izvan toga, a tiče se političkih stavova i ocena, nasrtaja na institucije i pojedince je neprihvatljivo. I dobiće svoj politički odgovor - rekao je Dodik.

Taj politički odgovor je, objašnjava, novi zakon i ukidanje tužilaštva koje je, kako kaže, pod upravom međunarodnog faktora i formiranje nekog novog.

- Očigledno postoji sprega. U tužilastvu odugovlače i neće da rade svoj posao kako bi se napravila atmosfera navodne odgovornosti izvršne vlasti za taj slučaj - kaže Dodik i objašnjava da izvršna vlast u RS ne imenuje tužioce ni sudije, već to radi Sarajevo.

Govoreći o protestima u Beogradu, Dodik kaže da je aktuelna vlast predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem zatekla beznadežnu situaciju, zemlju pred bankrotom, a da sad oni koji su je doveli u tu poziciju ođednom okupljaju narod i nude se kao alterantiva.

- Uvek u Beogradu, kao i u Banjaluci možete naći nekoliko hiljada ljudi koji su nezadovoljni. A ti bi bili nezadovoljni gde god živeli. Srbija ima demokratske izbore, pa ti nezadovojni neka se za njih pripreme - rekao je Dodik.

Upitan da li sugeriše da su protesti u Banjaluci i Beogradu u nekoj vezi, Dodik odgovara "očigledno".

- Ovde izuzimam porodicu Dragičević. Razumem povređenost Davora Dragičevića i dok traga za istinom, ima moju podršku. Kad uđe u politiku, a nije nepoznato da su se oko njega političari okupili onda imamo problem. Naravno da strani faktor ima uticaj - kaže on.

#Banjaluka

#Beograd

#Milorad Dodik

'