AKTUELNO

Predsednik Srpske pokazao je dilemu po pitanju pristupanja Evropskoj uniji.

Obeležavanje Dana Republike Srpske završeno je svečanošću na kojoj su, između ostalih, govorili i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nikolić je svim građanima čestitao 25 godina od osnivanja republike i poželeo im da slave u miru i slozi.

Dodik se osvrnuo na reakcije iz Predsedništva Bosne i Hercegovine povodom obeležavanja ovog praznika, naglasivši šta ovaj dan znači za RS.

-Uvaženi predstavnici svih zemalja koji ste prisutni, našu istoriju obeležile su rane iz ratova, jame, progoni, naš narod se našao pred strašnim iskušenjem da se strašna istorija iz Jasenovca ne bi ponovila. Zato je nastala Srpska, na mučenjima od Jasenovca do Pribilovaca. Ona je nastala na ranama, gradila se i izgradila. Mi smo odgovorni da čuvamo uspomenu na stradale u ratu, a mlade treba da vaspitamo u duhu ljubavi prema naciji, narodu i veri - rekao je predsednik Republike Srpske.

Foto: Tanjug

On je naglasio značaj 9. januara za celu državu.

-Danas slavimo našu odluku da ćemo živeti slobodno, kao ljudi, naše heroje stradale u ratu, slavimo krsnu slavu, našu odluku da živimo kako želimo, naš jezik i kulturu. U 25 godina na ovaj sveti praznik posvećen Arhiđakonu prvomučeniku Stefanu, stvorena je Republika Srpska, treći dan rađanja Hrista. Zato im možda i smeta što slavimo ovaj dan, a mi kažemo ponosno: Mi smo odlučili da napravimo republiku, da slavimo našu republiku i to nam niko ne može zabraniti. Ovaj dan svedoči našu opredeljenost da slavimo našu istoriju. To nije inat, to je naša istorija. Dan RS ustanovljen je 9. januara 1992. godine. Nastao je iz potrebe našeg naroda da živi slobodno. Od tog dana sanjamo da našu državu pripojimo našoj matičnoj državi Republici Srbiji. Oni nam od tada brane da sanjamo i živimo, a mi njima kažemo da ćemo nastaviti da sanjamo i da živimo kako hoćemo. Naš narod u RS nema važnijeg datuma od 9. januara, to je overio i referendum iz septembra meseca 2016. godine. Građani Srpske rekli su kada će slaviti Dan republike - rekao je Dodik.

On je objasnio da je BiH danas "loše mesto za život sva tri entiteta, ona predstavlja neispunjene ambicije Međunarodne zajednice, umesto da bude Državna zajednica naroda koji u njoj žive, ona je postala antisrpska tvorevina, koja konstantno umanjuje značaj Republike Srpske i ugrožava je".

Foto: Tanjug

-Danas, sa ovog mesta, odgovorno tvrdim da znamo da je RS trn u oku pojedincima u BiH. Generacije za nama pitaće nas kako to nismo videli, pa je na nama da pokažemo odgovornost i da damo do znanja da vidimo sve probleme i da smo spremni da ih rešimo. Ostajemo u zemlji koju stalno neko svojata. Naša širokogrudost kao naroda je velika, ali ono što ne smemo dozvoliti sebi jeste da nam neko ugrozi ono što je naše: naša republika i naš identitet. Ističem iznad svega našu dobru saradnju sa Srbijom, koja je naš oslonac, koja brine sa posebnom pažnjom o interesima Srpske. Jačaćemo odnose sa dokazanim prijateljima, pre svega sa Ruskom Federacijom, sa kojom imamo niz ekonomskih projekata, jačaćemo saradnju i sa Kinom, sa kojom imamo energetske sporazume. Direktno ili indirektno na nas će uticati i drugi odnosi u svetu, izbori u Americi, izlazak Britanije iz Evropske unije. Republika Srpska ostaje na evropskom putu, ali vreme je da se zapitamo u koju Evropu mi to ulazimo, da li je to ona ista Evropa od pre nekoliko godina ili je to neka nova Evropa, bez Britanije, oslabljena i u problemima. Proglašavam da Republika Srpska želi da proglasi vojnu neutralnost i da bude vezana isključivo za Srbiju na tom planu - odlučno je rekao Dodik, pa zaključio svoje izlaganje rečima: Neka živi Republika Srpska, Republika Srbija i svi ljudi dobre volje kojima želim radost i sreću!

S.A.

#Milorad Dodik

#Proslava

#Republika Srpska

#Tomislav Nikolić

#govor

'