AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je očigledno da opozicija u Beogradu nema strategiju, niti bilo šta što bi ponudila Srbiji, pa se bavi “lešinarenjem” povodom događaja koji su 400 kilometara daleko od njih, “ne upoznavajući se sa detaljima i ne želeći da vide svu suštinu”.

Ti ljudi pokušavaju da "zgrabe" bilo koju priliku iz regiona i da to iskoriste da pošalju neke poruke i Srbiji i međunarodnoj zajednici, pa čak i prizivaju međunarodnu zajednicu da interveniše, konstatuje Dodik.

On je tako reagovao na istupanja pojedinih opozicionih lidera u Srbiji, koji su hapšenje roditelja stradalog Davida Dragičevića nazvali “sramotnim aktom”, a vlast u Banjaluci - “kriminalnim režimom Milorada Dodika”.

Dodik je istakao da je bolno što je stradao mlad čovek i da tuga njegovih roditelja ne može da ne izazove posebne osećaje kod bilo koga, ali tvrdi da prethodnih meseci jedna grupa, izvan zakona i formalnih procedura, organizuje proteste i čak "nasrće" na različite insitucije u Republici Srpskoj.

On je naveo da je sve to bilo tolerisano i da nisu preduzimani nikakvi potezi prema porodici ili bilo kome iz te grupe.

- Sada je tužilašto pokrenulo i tražilo ispitivanje ljudi, jer su nasrnuli na određene institucije i ličnosti, pretili i vređali mnoge ljude, što je tužilaštvo smatralo dovoljnim da pokrene proces prikupljanja dokaza o eventualnom krivičnom ili prekrsajnom delu - rekao je Dodik u izjavi upućenoj Tanjugu.

Kako je rekao, Davor Dragičević, otac stradalog Davida, nije se odazvao ni nakon nekoliko poziva i tužalaštvo je dalo nalog policiji da ga privede, “kao i svuda, u svim zemljama sveta, pa i u Srbiji, kada se privede onaj ko se ne odaziva na pozive pravosudnih institucija”.

I samo se to desilo, ništa drugo. I, naravno da su onda skočili razni 'lešinari', kakvi su i u Beogradu, koji pokušavaju da to iskoriste da pošalju neke poruke i Srbiji i međunarodnoj zajednici, pa čak i prizivaju međunarodnu zajednicu da ovde interveniše”.

Dodik je primetio da su njihova retorika i ocene gotovo identične onima koje dolaze iz Sarajeva, što njemu govori da se “njihov izvor inspiracije nalazi na jednom mestu”, jer se, kaže, i u Sarajevu čuje da treba da intervenišu međunarodni predstavnici.

- To čujemo i od nekih predstavnika u Srbiji. A, nažalost, radi se o ljudima koji su nekada vršili vlast i o kojima bi mnogo stvari moglo da pokaže šta su učinili dok su bili na vlasti. Niko ozbiljan ne može da kaže da je u njihovo vreme funkcionisala pravna država - kaže Dodik.

Zato oni iz frustracije i nemoći u samoj Srbiji, pokušavaju sada da “zgrabe” bilo koju priliku iz regiona i da se navodno obračunavaju sa vlastima ili sa policijama sa drugih prostora, naveo je Dodik.

Istakao je da je Republici Srpskoj veoma stalo do toga da Srbija razume o čemu se radi.

Kako je rekao, bez obzira na činjenicu da je stradao mladić, da tužilaštvo sprovodi istragu, oni koji mesecima pokušavaju od toga da naprave poseban slučaj moraju da se upute u detalje slučaja.

- Treba da vide da je čak i međunarodni advokatski tim koji je bio ovde u Banjaluci, angažovan od strane porodice, na kraju izašao i rekao da nije istina sve što se javno govori o tome. I ponovo se pojave špekulanti i lešinari iz Beograda, koji pokušavaju istom argumentacijom da sada vrate tu stvar, a nisu hteli da se upoznaju ni sa čim… Samo žele poziciju u Beogradu - zaključio je Dodik.

#Milorad Dodik

#Opozicija

'