AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, pozvao je Davora Dragičevića da se smiri, da dopusti da policija i Tužilaštvo rade svoj posao i poručio da će Grupa za Davida, bez odobrenja za večerašnji skup, "ući u svestan sukob sa policijom".

- Nadam se da će udaljiti od sebe sve one ljude iz kriminalnog i političkog miljea koji ga samo koriste za svoje ciljeve i nanose mu ogromnu štetu - rekao je Lukač.

On je istakao da je nakon devet meseci održavanja skupa ispred grupe "Pravda za Davida", koji je sve vreme bio nelegalan, nije bio prijavljen i da je odlučeno da se Trg očisti.

Svi smo "svedoci da se u zadnje vreme sa tog skupa poručuju mnoge uvrede i kletve". Grupu su iskoristili neki političari i usmeravali ih u svom političkom cilju.

Lukač je ponovio da je pokušano da se uruči poziv za saslušanje Davoru Dragičeviću, ali je "on ignorisao znakove policije da mu se uruči, pa ga je policija nakon toga privela", rekao je Lukač i istakao da se on privošenju protivio.

Lukač je rekao da je na ulicama Banjaluke juče bila prisutna samo jedinice za podršku i redovna policija, da specijalci nisu bili na trgu, ali su bili u pripravnosti ukoliko situacija eskalira.

- Došlo je do toga da se počelo pretiti deci, egzekucijom dece. Dobili smo stotine poziva građana koji se žale. Trg je zarobljen - istakao je Lukač i dodao da ostaje do zabrana okupljanja ove grupe.

Poručio je da bi grupa "Pravda za Davida" trebalo da traži odobrenje za javno okupljanje i ukoliko to uradi u skladu sa zakonom, niko neće zabraniti da se okupe, ali bez pretnji i optužbi bilo kome.

- Poručujem im da ne dozvole da ih bilo ko zloupotrebljava - naglasio je Lukač i istakao da je bilo pokušaja da se na fizički način izazove policija.

- Pljuje se po policiji, fizički se pokušava ući u Palatu predsednika i to su stvari koji ne mogu biti tolerisane i niko ne može biti iznad zakona - rekao je Lukač.

Na pitanje novinara da li se oseća odgovornim za prekomernu upotrebu sile, Lukač je odgovorio pitanjem "ko je prekomerno upotrebio silu"?

Sila nigde nije prekomerno upotrebljena, upotrebljena je onoliko koliko je bilo potrebno, istakao je on.

Na podsećanje da je Davor Dragičević rekao da će i večeras biti održan skup, Lukač je rekao da moraju tražiti odobrenje za skup.

- Ako se okupe bez odobrenja ući će u svestan sukob sa policijom - rekao je Lukač i dodao da neće biti dozvoljeno da se napada policija, prenose Nezavisne.

#Republika Srpska

'